Advokatuur: riigi õigusabi rahadega on kitsas käes

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/Postimees.ee

Advokatuur saatis justiitsministrile kirja, kus teeb ettepaneku leida võimalusi riigi õigusabiks ettenähtud kulude optimaalseks jagamiseks, kuna raha selleks napib, nõudlus aga aina kasvab.

«Advokatuur palub justiitsministeeriumil kaaluda kõiki võimalusi, vajadusel ka seadusemuudatuste algatamist, riigi õigusabi taotluste kriitilisemaks hindamiseks nende rahuldamisel, eeskätt kaasuspõhiselt, aga ka taotleja tegeliku majandusliku toimetuleku alusel,» ütles advokatuuri esimees Aivar Pilv.

Pilv lisas, et praeguses olukorras oleks vajalik, et riigipoolse piiratud rahalise ressursi tingimustes pööraksid uurimisasutused ja kohtud senisest enam tähelepanu riigi õigusabi taotluste rahuldamise alustele.

Riigi õigusabi seaduses on sätestatud kaksteist juhtu, mil riigi õigusabi osutamisest on võimalik keelduda. Näiteks kui riigi õigusabi taotleja on ise võimeline kaitsma oma õigusi, kui taotlejal on võimalik kulud õigusteenusele kanda oma olemasoleva ja suuremate raskusteta müüdava vara arvel, kui kulud õigusteenusele ei ületa eeldatavasti taotleja kahekordset keskmist ühe kuu sissetulekut jne.

Nõudlus riigi õigusabi järele on märgatavalt suurenenud

Kui võrrelda riigi õigusabi rahuldatud taotluste mahtu eelmise aastaga, siis advokatuuri jooksva statistika alusel on see selleks ajaks kandunud juba eelmise aasta augusti lõpu tasemele.

Samas on riik sel aastal oluliselt vähendanud riigi õigusabiks ette nähtud vahendeid ning ees ootavad riigi õigusabile minevate summade täiendavad, üle viie miljoni krooni suurused kärped.

Valdava osa riigi õigusabist moodustab määratud kaitse kriminaalmenetluses, mille raames on ühtlasi ka kõige suurem vajadus isikute põhiõiguste piisava kaitse tagamiseks. Seetõttu peab advokatuur oluliseks eelkõige riigi õigusabiks ettenähtud vahendite piisavust kriminaalmenetluses, samuti väärteoasja kohtumenetluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles