Jaapani parlament kiitis heaks lasteröövide vastase konventsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Jaapani parlamendi ülemkoja istungitesaali.
Vaade Jaapani parlamendi ülemkoja istungitesaali. Foto: SCANPIX

Jaapani parlament kiitis täna pärast USA ja lääneriikide aastakümneid kestnud survet heaks rahvusvahelise lasteröövi vastase leppe.

Jaapan on ainus arenenud tööstusriikide ühenduse G8 liige, mis ei ole ratifitseerinud 1980. aasta Haagi konventsiooni, mis nõuab laste tagastamist nende harilikku elukohariiki.

Sajad vanemad, peamiselt Põhja-Ameerika ja Euroopa mehed, on jäetud igasuguse toeta pärast seda, kui nende endised partnerid paari ühised lapsed Jaapanisse on viinud.

Erinevalt lääneriikidest ei tunnista Jaapan ühist eestkostet ning kohtud annavad pea alati lahutatud abikaasade lapsed ema hoolde.

USA seadusandjad on juba ammu kutsunud Jaapanit üles järgima selles küsimuses üldtunnustatud liini. Veebruaris lubas Jaapani peaminister Shinzo Abe läbirääkimistel USA presidendi Barack Obamaga selles suunas samme astuda.

Jaapani parlamendi ülemkoda toetas kolmapäeval ühehäälselt riigi ühinemist lasteröövi konventsiooniga, kuu aja eest oli leppega liitumist toetanud alamkoda.

Ent Jaapanil tuleb ületada veel terve hulk seadusandlikke takistusi enne, kui Haagi konventsioon täies mahus jõustuda saab. Valitsus on öelnud, et lõpliku ratifitseerimiseni on kavas jõuda rahandusaasta lõpuks 2014. aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles