Poola dessantlaevad tõid Eestisse õppuse Saber Strike tehnika ja varustuse

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna varahommikul toimetasid Poola mereväe dessantlaevad Lublin ja Poznan Paldiski Lõunasadamasse juunis Eestis korraldatava õppuse Saber Strike jaoks 100 tonni varustust ja tehnikat.

Laevad tõid Paldiskisse tehnikat, varustust ja relvastust NATO Kirdekorpuse staabi jaoks, mis hakkab  õppuse Saber Strike ajal paiknema Tapa sõjaväelinnakus. Koos 17 sõidukiga saabus Eestisse 50 Poola ja Saksa kaitseväelast, kes sõitsid täna hommikul Tapale, teatas kaitseministeerium.

3.-14. juunini kolmandat korda Eestis, Lätis ja Leedus korraldatav  Saber Strike on USA Euroopa väejuhatuse õppus, mille eesmärk on üksuste koostöö harjutamine ühisoperatsioonideks. Õppus toob Eestisse NATO Kirdekorpusele lisaks Ameerika Ühendriikide ründelennukid A-10 ja tankurlennukid KC-135.  Õppuse juhtstaap asub sel aastal Leedus, Lätis viiakse läbi maaväeüksuste koostööõppus, kus Eestist osaleb Scoutspataljon.

Paldiskisse saabunud Poola mereväe dessantlaevad on mõlemad võimelised transportima 1600 kilomeetri kaugusele 19 veoautot või 9 tanki koos 80 kaitseväelase ning nende varustuse ja relvastusega.

Kokku osaleb õppusel 1800 kaitseväelast Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Poolast, Ameerika Ühendriikidest, Ühendkuningriigist ja NATO kirdekorpusest. Eesti saadab õppusele pea 250 kaitseväelast.

NATO Kirdekorpuse staap paikneb Szczecinis Poolas. Algav Saber Strike on esimene kord, kui korpuse staap asub teenistusse väljaspool alalist asukohta.

Kirdekorpus on Taani, Poola ja Saksamaa eestvedamisel 1999. aastal loodud NATO üksus, mis on valmis täitma kollektiivkaitse ülesandeid ja osalema rahvusvahelistes kriisireguleerimisoperatsioonides. Praegu osaleb Kirdekorpuse tegevuses 12 riiki. Kirdekorpus on Eestile geograafiliselt kõige lähemal paiknev NATO korpus. Vajadusel panustavad korpusesse ühe diviisiga kolm asutajariiki Poola, Saksamaa ja Taani, kellega on omakorda seotud Eesti 1. jalaväebrigaad. Eesti kaitsevägi on saatnud NATO Kirdekorpusesse teenima ohvitsere ja allohvitsere alates 2002. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles