Mihkelson: Eestil pole kunagi olnud nii palju sõpru kui praegu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles BNSi venekeelsele toimetusele antud intervjuus, et Eestil ei ole kunagi olnud nii palju sõpru kui praegu.

«Loomulikult ei seisa maailm paigal, muutuvad liidud, muutuvad riikide positsioonid lähtuvalt sellest, mis toimub ümberringi. Aga ma arvan, et kunagi ei ole Eestil olnud nii palju häid sõpru, partnereid ja liitlasi nagu praegu. Julgeoleku tagamiseks on väga oluline omada võimalikult palju häid sõpru ja partnereid teiste riikide seas,» ütles Mihkelson, vastates küsimusele, kas ta nõustub väitega, et riikidel ei ole sõpru, on ainult liitlased ja partnerid.

«Meil räägitakse palju väärtustest. Me oleme väike riik ja meil ei saa olla suuri huvisid kogu maailmas. Meie jaoks on väga oluline, et me leiame ühise keele kergemini riikidega kes jagavad meie seisukohti ja väärtusi, kui nende riikidega, kes näevad demokraatlike institutsioonide arengut veidi teisiti,» lausus Mihkelson.

Ta tõdes, et maailmas ei ole kõik riigid demokraatlikud, kuid Eestil tuleb suhelda paljude erinevate riikidega, kaasa arvatud Hiinaga, kes on valinud oma arengutee. «Või Venemaaga, kellel on väga palju raskusi õigusriigi põhimõtete tagamisega. Aga ei ole meie võimuses muuta seda, mis toimub ühes või teises riigis. Me peame mõistma nende ajalugu, kultuuri, religiooni ja saada aru sellest, mida on võimalik muuta ja mida mitte. Ja ma arvan, et kui sa austad iseennast, siis ka teised austavad sind. Kui sul on selge ja põhimõtteline välispoliitika, isegi siis, kui jutt käib niivõrd väikesest riigist, nagu Eesti, võetakse sind tõsiselt,» sõnas ta.

«Ajaloolasena võin ma öelda, et meid ootavad ees väga rasked ajad, mil meil läheb vaja nii häid sõpru kui ka häid suhteid teiste riikidega. Seetõttu on meie huvides omada normaalseid, heanaaberlikke suhteid kõikide naabritega. Protsess, mida me näeme praegu Eesti-Venemaa suhetes, on positiivne, aga minna on veel pikk tee,» lausus Mihkelson.

Intervjuu toimus 20. mail vene keeles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles