Kross: erakonnad peavad valimisskandaalist tegema tõsised järeldused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Andres Haabu / Postimees

Eesti erakonnad peavad Reformierakonna e-hääletuse skandaalist tegema tõsised järeldused, samuti tuleks kaaluda valimissüsteemi muutmist avalikuks teenuseks, sõnas Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Tallinna linnapeakandidaat Eerik-Niiles Kross.

Kross ütles BNSile, et avatud ja demokraatliku riigikorra puhul tulevad «juhtimiskultuuri vead välja».

Ta ei soovinud sisuliselt kommenteerida Reformierakonna e-hääletuse juhtumit, kuid tõdes, et erakondadel on tarvis teha sellest tõsised järeldused. «Demokraatliku süsteemi tugevus ongi just see, et taolised juhtumid saavad avalikuks ja me saame õppida ja areneda. Selles mõttes on tegemist hea võimalusega erakondade sisevalimiste protseduuride selgemaks ja avatumaks tegemiseks,» sõnas Kross.

«Kindlasti tasub kaaluda näiteks Ülle Madise soovitatud mõtet, et usaldusväärne valimissüsteem on avalik teenus,» ütles ta.

Reformierakonna juhatus otsustas e-hääletuse skandaali sattunud Euroopa Parlamendi liikme Kristiina Ojulandi eile parteist välja arvata, erakonna Lääne-Viru regiooni arendusjuht Taimi Samblik esitas ise lahkumisavalduse.

Ojulandi kinnitusel on ta esitanud avalduse, et soovib erakonna juhatuse kolmapäevase otsuse kindlasti Reformierakonna üldkogul vaidlustada. Samuti kinnitas ta, et otsustab koos oma juristidega, kas pöörduvad toimunu asjus kohtusse.

Reformierakonna juhatus võttis Ojulandi ja Sambliku parteist väljaheitmisel aluseks erakonna aukohtu vastava ettepaneku. Samuti e-hääletamise skandaali keskmesse sattunud Lääne-Viru maavanemat Einar Vallbaumi aukohus parteist välja ei arvanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles