Ansip peab koolide rahastamismudelis kokkulepet võimalikuks

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene koolipäev.
Esimene koolipäev. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Peaminister Andrus Ansipi sõnul puudub praegu põhikooli ja gümnaasiumiseaduse menetlemisel kokkulepe koolide rahastamismudeli kohta, kuid ta peab konsensuse saavutamist võimalikuks.

«Rahastamise mudel ja selles kokkuleppe leidmine kerge ei ole. Tänase tunnise arutelu järel on minul veendumus, et konsensuslik kokkulepe rahastamismudelis on võimalik ja ma väga loodan, et riigikogu saab veel enne suvepuhkusele jäämist põhikooli ja gümnaasiumiseadust  edasi menetleda,» ütles Ansip täna valitsuse istungile ja kabinetinõupidamisele järgnenud pressikonverentsil.

Peaminister lausus, et riigikogus on tehtud seaduse menetlemisel ära väga hea töö ja kultuurikomisjon on arutanud läbi rohkem kui 200 ettepanekut.

«Kõigis küsimustes on konsensuslikud või vähemalt kompromisslahendused tehtud, ainus lahtine küsimus on praegu rahastamismudel. Rahastamismudel ei pea põhimõtteliselt olema seadusesse kirjutatud, see määratakse määrusega. Kuid hea seadusloome tava ütleb, et koos eelnõuga menetletakse ka rakendusakte. Seega, kui põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu menetletakse, peab olema teada konkreetne rahastamismudel, aga selle kohta kokkuleppeid praegu ei ole,» lausus Ansip.

Valitsusjuhi sõnul ei rahulda praegune koolide rahastamismudel ei valitsust, õpetajaid ega omavalitsusi. Samas tõdes ta, et iga reform tekitab vastuseisu ja on tuhandeid inimesi, kes peavad reformi tõttu oma mugavustsoonist välja tulema.

«Me teame, et Eestis läheb hariduskuludest õpetajate palkadeks vaid 36 protsenti. Võrreldes Euroopa teiste riikidega võiks palgaraha osatähtsus hariduskuludest olla 50-60 protsenti,» lausus ta.

Valitsus jätkas põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu arutelu täna õhtul kabinetinõupidamisel, kuid katkestas küsimuse käsitlemise ja jätkab arutelu esmaspäeval.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatas, et kuna haridus-ja teadusminister pidi kiirustama kohtumisele oma Balti kolleegidega, jätkab valitsus põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu arutelu esmaspäeval kell 11 erakorralisel kabinetinõupidamisel.

Postimees kirjutas täna, et rahandusministeerium ja haridusministeerium pole seni suutnud omavahel asju läbi rääkida ja on selgusetu, milline on haridussüsteemi muudatuste rakendudes riigi ning milline omavalitsuste rahaline roll.

Lisaks valitsusesisesele pingele on senine asjaajamine rahaküsimustes tekitanud nördimust omavalitsustes, kes on saatnud pöördumisi nii riigikogu kultuurikomisjoni kui ka haridusministeeriumisse. Haridus- ja teadusminister jaak Aaviksoo sõnul on omavalitsused haridusraha ei-tea-kuhu ära kulutanud, rahandusministeerium omalt poolt ütleb, et raha on läinud õigesse kohta, haridusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles