PPA: politseinikud surusid ründe maha efektiivselt

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Politsei- ja piirivalveameti esialgsel hinnangul reageerisid Koosal rünnaku ohvriks sattunud politseinikud proportsionaalselt ründe endaga.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kerly Peiteli sõnul ei ole korrektne meedias leviv pealtnägija väide, justkui kasutanuks ründaja puuhalgu: «Politseinikud said viga rüseluses tehtud rusikalöökidest.»

Pressiesindaja kinnitusel tehakse võimuesindajate ründamisest Koosal  tehakse prefektuuris kokkuvõte ning analüüsitakse täpsemini politseitaktikat sündmuse lahendamisel.

Esialgu hindas PPA politseinike toimetulemist konfliktis korrektseks: «Soovitud tulemus saavutati - rünne suruti maha ja isikud peeti kinni.»

Küsimusele, kas politseinikud poleks pidanud jõulisemalt reageerima või saanud vältida rünnakut, mille tulemusel on üks politseinik praegu haiguslehel, vastas Peitel: «Politseinikud kasutasid ründe tõrjumiseks kohe teleskoopnuia ning pisargaasi. Arvestades ründe laadi, oli füüsilise jõu ja erivahendite kasutamine proportsioonis ründe endaga. Pärast erivahendite kasutusele võttu ei õnnestunud isikutel politseinikele enam vigastusi tekitada,» märkis Peitel.

Koosal juhtunu osas on Lõuna prefektuur alustanud kriminaalmenetlust ning kahtlustus vägivallateos on praeguseks esitatud kahele mehele.

Peitel ütles, et alkoholijoobes isikutega seotud väljakutsetel võib paratamatult vägivaldseid konflikte tekkida, sest joobes isikute käitumine on ettearvamatu. «Väljakutse lahendamise alguses kulges kõik suhteliselt tavapäraselt ja rahumeelselt. Mitte miski ei ennustanud edasist asjade käiku. Isiku tuvastamiseks paigutasid politseinikud ühe mehe politseibussi, misjärel ründaski üks bussipaigutatu tuttav ootamatult politseinikku,» märkis Peitel.

Samas tõdes pressiesindaja, et vägivald võimuesindaja suhtes pole mingil moel aktsepteeritav. «Sellise kuriteo toime pannud võetakse vastutusele seaduses ettenähtud korras. Ka Koosal juhtunu osas on Lõuna prefektuur alustanud kriminaalmenetlust ning kahtlustus vägivallateos on praeguseks esitatud kahele mehele.»

Kui Soomes on viimastel nädalatel mitmel korral politsei ründaja pihta tule avanud, siis Eesti politsei sellist lähenemist ei poolda. «Tulirelva ja teiste erivahendite kasutamine on politsei ja piirivalve seadusega täpselt määratletud ning politseinikel tuleb arvestada, et nende kasutamine peab olema proportsioonis ründe iseloomuga. Relva kasutamine on äärmuslik abinõu, mida kasutatakse erandlikel juhtudel. Koosal piisas ründe mahasurumiseks nuiast ja gaasist,» märkis Peitel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles