Ilves: praegu on tähtsaim riigieelarve

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile päeval ajakirjanike küsimustele vastanud president Toomas Hendrik Ilves ütles muu hulgas, et «universumi peadirektori lähenemine pole enam võimalik». Selle all mõistis riigipea olukorda, et võimuerakonnad suruvad parlamendis oma soovid jõuga läbi.
Eile päeval ajakirjanike küsimustele vastanud president Toomas Hendrik Ilves ütles muu hulgas, et «universumi peadirektori lähenemine pole enam võimalik». Selle all mõistis riigipea olukorda, et võimuerakonnad suruvad parlamendis oma soovid jõuga läbi. Foto: Mihkel Maripuu

President Toomas Hendrik Ilves ütles eile peaminister Andrus Ansipile, et hetkeolukorra eest vastutavad Reformierakond ja IRL ning valitsuse töövõime eest vastutab valitsusjuht.




(Postimees) Valitsus on uuenemas, kas sellega saab läbi ka valitsuskriis?


Mina ei ole hiromant. Küll aga arvan, et kui nüüd on otsustatud minna edasi vähemusvalitsusega, siis ju nad on leidnud endile sobivad lahendused, et tegelda peamisega.



Praegu on kõige tähtsam küsimus eelarve.



(ERR) Kes teie hinnangul vastutab olukorra eest, et majanduskriisis on Eestil vähemusvalitsus, kes peab suure osa ajast kulutama sisevastuolude klaarimisele?

Mina ei oska hinnata, kes on süüdlane. Küll aga loodan väga, et nüüd hakatakse tegelema uuesti põhilisega ja vähem igasuguste huvitavate perfor­mance’idega.



(ERR) Kas olete rahul sellega, kuidas peaminister on suutnud valitsust siiani koos ja töövõimelisena hoida?

Praegu tundub, et on uus valitsus. Millist hinnangut anda, selgub siis, kui näeme, palju see kaotatud aeg on maksma läinud.



Kui praeguses koosseisus hakkab valitsus kiiresti vastu võtma raskeid otsuseid, aga siiski tegema kõik endast sõltuva, et kriisist välja tulla, siis ütleme tagantjärele, et see oli hea.



Kui nad ei ole võimelised seda tegema, siis erakonnad kindlasti leiavad, et hinnang on karm.



Anname neile natuke aega. Oluline peaks olema mitte see, kes on süüdi, vaid kas ollakse võimelised leidma lahendusi.



(TV 3) Kuivõrd te kardate, et valitsus peab tegema otsuseid, aga riigikogus ei lasta neil läbi minna?


See sõltub nagu alati vähemusvalitsuse puhul sellest, kas suudetakse inimestega rääkida nii, et nad toetavad valitsuse ettepanekuid. See on alati vähemusvalitsuse koorem, aga sageli ka tsiviliseerib valitsusi.



Selline universumi peadirektori lähenemine, et mina tean kõike ja kuna mul on parlamendienamus käes, surume läbi kõik, ei ole ka praeguses olukorras kõige parem. Ja nüüd ei ole see enam võimalik.



(Kanal 2) Kas olete otsustanud kaks ministrit (rahandusminister Jürgen Ligi ja siseminister Marko Pomerantsi – toim) kohtadele kinnitada?


Eesti põhiseaduse ja kohtulahendite järgi alates Toomas Sildmäe (majandusminister 1993–1994 – toim) mittenimetamisest 1994. aastal ei ole Eesti presidendil juriidilist õigust jätta kinnitamata peaministri esitatud kandidaate.



(EPL) Kas teie hinnangul on võimalik eelarvet tasakaalustada sotsiaalkulusid reformimata ja vähendamata?


Praegu on küsimus, kust võtta raha, et jääda tasakaalu. Tundub, et neid võimalusi eriti palju ei ole. Valitsuse roll ongi leida selliseid lahendusi, et avalikkus oleks kõige vähem riivatud.



Meil selliseid lahendusi, kus inimesed ei oleks negatiivselt puudutatud, praegu ei ole. Küsimus on, kuidas seda teha kõige vähem halbade tagajärgedega.



Me ei tule toime olukorras, kus kulud niipalju ületavad tulusid. Kusagilt tuleb lõigata, see on kõigile selge.



(ERR) Riigikogu ette on jõudnud negatiivne lisaeelarve. On teil riigikogu fraktsioonidele soovitusi, et nad kaklema ei hakkaks, vaid lisaeelarvega tõsiselt töötaks?


Minu soovitus parlamendifraktsioonidele on alati mõelda sellele, et kaalul on Eesti usaldusväärsus, Eesti majandus ning sellest tulenevalt elanikkonna majanduslik heaolu ja töökohad.



Kui hasardi või ärapanemise eesmärgil kasutatakse blokeerimist, oma tegevust õigustamata, siis ma väga loodan, et ei minda seda teed, vaid ollakse konstruktiivne. Niisama lihtsalt blokeerida, kui kaalul on meie kõikide heaolu, oleks vastutustundetu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles