Loe, milline tuleb tänavune võidupüha paraad!

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidupüha paraadi skeem.
Võidupüha paraadi skeem. Foto: www.kaitseliit.ee

Tänavu on Võidupüha tähistamise keskpunkt Haapsalu.

Võidupüha hommik algab kell üheksa eelmisel õhtul süüdatud muinastule ja Tori kirikus süüdatud mälestustule ühendamisega võidutuleks Eesti Vabadussõjas mälestussamba juures Lossiplatsil.

Pidulikul tseremoonial annavad kaitseminister Urmas Reinsalu ja kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras maakondade tuletoojatele üle tuletooja medalid. Võidutule viivad maakondadesse iga maleva tublim naiskodukaitsja ja kaitseliitlane, kes on oma tegevust Kaitseliidus alustanud juba kodutütre ja noorkotkana. Ausambale asetatakse pärjad Eesti Vabariigi Presidendi, riigikogu, peaministri, kaitseväe-Kaitseliidu ning diplomaatilise korpuse ja Haapsalu linna ning Lääne maakonna nimel.

Kella 9.45 hommikul hakkab Haapsalu Toomkirikus Võidupüha jumalateenistus.

Kella kümnest hakkavad Haapsalu raudteejaama esisele platsile üles rivistuma paraadiüksused – üksteist kompaniid, üks miinipildujarühm, neli tankitõrjerühma, kolm orkestrit ja 15 lippu.

Paraadi rivistaja on Kaitseliidu peastaabi ülem kolonel Kajari Klettenberg. Paraadi juhataja on Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili. Kell 11.00 tervitab Kaitseliidu üksusi vabariigi president Toomas Hendrik Ilves. President peab kõne ning saadab maakondadesse teele võidutule.

Tuletoojad siirduvad oma kodumaakondadesse, kus nad maakaitsepäevade raames annavad tule edasi maakonna omavalitsusjuhtidele, kes omakorda viivad tule linnadesse ja valdadesse, et just võidutulest saaksid süttida kõik jaanituled üle Eesti.

Seejärel läheb paraad äramarsile. Paraadmarss liigub marsruudil Jaama tänav – Posti tänav – Karja tänav – Lossiplats. Publik saab tervitada paraadiüksusi tänavate ääres seistes. Hea ilma korral teevad paraadist ülelennu ka Eesti õhuväe, PPA lennusalga ja NATO lennukid.

Uudistamist on ka Haapsalu Lossiplatsil ja Lossihoovis mõisapargis, kus võib näha erinevat lahingutehnikat ning süüa sõdurisuppi. Haapsalu piirivalvekordoni sadamas saab tutvuda mereväe laeva Ristnaga. Haapsalu Kultuurikeskuses on avatud näitus võidupüha ajaloost. Näituse on ette valmistanud ja koostanud Kaitseliidu museoloog Tanel Lään.

Kaitseliidu noored ehk kodutütred ja noorkotkad jagavad publikule õhupalle ja lipukesi.

Et paraad saaks hästi õnnestuda ja oleks rahvale hästi nähtav, on juba 22. juunist muudetud Haapsalu linna tavapärast liiklusskeemi. 22. juunil toimuva paraadi peaproov ajal on Haapsalu raudteejaama läheduses asuvad tänavad – Raudtee, Õpetaja, Mulla, Kiltsi tee ja raudteejaama esine väljak – liikluseks suletud kella 16 ja 22 vahel. Lossiplats suletakse liikluseks alates kella 16st kuni paraadi ja sellega seotud ürituste lõpuni 23. juunil. Seoses võidupüha paraadiga 23. juunil on eespool loetletud tänavad suletud kella 9.30 ja 13 vahel. Lisaks on Jaama, Posti ja Karja tänavad autoliikluseks suletud kella 11.30 ja 13.30 vahel. Mõlemal päeval on parkimiseks suletud mitmed tänavad ja piirkonnad, mistõttu soovitatakse kõigil sõidukijuhtidel jälgida tähelepaneklikult liikluskorraldusvahendeid ja reguleerijate suuniseid. Ühistranspordi Raudteejaama peatus on ümberpaigutatud Lihula mnt Veekeskuse juurde. Lossiplatsi peatus on paigutatud apteegi juurde. Paraadi ajal on kogu liiklus marsruudil Jaama, Posti, Karja, Lossiplats suletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles