Poola ootab teateid sõjaaegse juhi surma põhjuste kohta

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola eksiilvalitsuse peaminister Wladislaw Sikorski.
Poola eksiilvalitsuse peaminister Wladislaw Sikorski. Foto: Wikipedia.org

70 aasta eest lennuõnnetuses hukkunud Teise maailmasõja-aegse Poola peaministri kindral Władysław Sikorski surma asjaolude uurimine on jõudmas lõpule.

Sikorski suri 4. juulil 1943. aastal, kui teda Inglismaale toimetama pidanud lennuk Gibraltari lennuväljalt pärast õhkutõusu merre kukkus.

Lisaks Sikorskile viibisid lennukis ka tema tütar ning hulk poliitikuid ja sõjaväelasi, kes kõik hukkusid. Briti kuningliku lennufirma lennuki pardal olnud inimestest pääses eluga vaid Tšehhi päritolu piloot Eduard Prchal.

Kuna tollal ei viidud läbi korralikku uurimist, läks liikvele hulga vandenõuteooriaid. Näiteks väidetakse, et piloot pani juba enne väljalendu selga päästevesti, mida ta polnud kunagi varem teinud. Piloodi enda sõnul kaotas ta lihtsalt lennuki üle kontrolli.

Samuti viidatakse, et õnnetuspäeval tegi salapärase visiidi Gibraltarile Nõukogude saadik Ivan Maiski koos sõjaväelastest kaaskonnaga.

Londonis Poola eksiilvalitsust juhtinud Sikorski oli NSV Liidule pinnuks silmas, kuna kritiseeris teravalt NSV Liidu diktaatorit Jossif Stalinit ja avalikustas Katõni repressioonid, mille käigus hukati Poola okupeerimisel arreteeritud politseinikud ja ohvitserid. Hinnanguliselt hukati Katõnis ja mujal laagrites kokku kuni 22 000 poolakat.

Samuti on arvatud, et Stalini ja NKVD kuritegusid paljastanud Sikorski surma korraldamise eest võis olla vastutav Ühendkuningriigi luure, kelle jaoks olid olulised liitlassuhted Moskvaga.

Ametliku uurimisraporti kohaselt põhjustasid lennuõnnetuse asjaolud, mida «polnud võimalik tuvastada». Ühendkuningriigi uurimiskomisjoni kinnitusel oli tegemist lihtsalt õnnetusjuhtumiga.

2008. aastal kaevati Krakówis asuvasse Waweli kindlusse maetud Sikorski, kelle surm hõlbustas mitmete ajaloolaste hinnangul Poola üleminekut Nõukogude mõjusfääri, säilmed üles ning alustati tema surma asjaolude väljaselgitamist ning Poola raadio kodulehe teatel on lähiajal oodata nende tulemusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles