Koread alustasid kõnelusi ühise tööstuspargi taasavamise üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaesongi tööstuspark
Kaesongi tööstuspark Foto: SCANPIX

Põhja- ja Lõuna-Korea alustasid laupäeval harukordseid läbirääkimisi kahe riigi ühise Kaesongi tööstuspargi taasavamiseks.

Tehnilised probleemid lükkasid kõneluste alustamist piirikülas Panmunjomis edasi kahe tunni võrra, sest Lõuna-Korea telefoniliinid vajasid parandamist, teatas riigi ühinemisministeerium.

Mõlemad Koread on kinnitanud soovi taasavada Souli rahastatud ent Põhja poolel asuv tööstuspark ja süüdistavad viivitustes teineteist.

Aprillis viis Põhja-Korea 53 000 töölist Soulile kuuluvast 123 tehasest minema, viidates sõjalistele pingetele ja Lõuna vaenulikkusele Pyongyangi suhtes.

Soul arvatakse nõudvat kirjalikku garantiid, mille sihiks oleks edaspidi ära hoida Kaesongi ühepoolne sulgemine. Ilmselt on Põhjal sellega raske nõustuda, sest see eeldaks Pyongyangilt kogu vastutuse võtmist tööstuspargi töö peatamise eest.

Korea poolsaarel on aegamööda vaibumas veebruarist maini kestnud pinged. Kahe Korea esindajad pidid kõnelusteks kohtuma ka juunis, kuid tookord jäi kohtumine erimeelsuste tõttu protokolliküsimustes ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles