Lahkuvatel eurosaadikutel pole kindlaid tulevikuplaane

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Saks eilsel valimispeol rõõmustamas ootamatu uuudise üle, et nende erakond siiski sai ühe koha.
Katrin Saks eilsel valimispeol rõõmustamas ootamatu uuudise üle, et nende erakond siiski sai ühe koha. Foto: Peeter Langovits

Pärast eilseid valimisi Brüsselist lahkuma pidavad sotsidest eurosaadikud Katrin Saks ja Marianne Mikko tunnistasid, et neil pole kindlaid tulevikuplaane.

«Ma tõepoolest pühendusin kampaaniale ja mul ei ole varianti B välja mõeldud,» sõnas sotside nimekirjas nr 2 kandideerinud Katrin Saks Postimees.ee'le. «Ma loodan, et Eestimaal on seda kogemust vaja, mida ma olen seal omandanud,» lisas ta.

Ka tema kolleeg Marianne Mikko sõnas, et ei tea veel, mida pärast suvepuhkust edasi teeb. «Hetkel on kõik väga lahtine,» tunnistas sotside nimekirjas kolmandana kandideerinud Mikko.

Valimistel polnud Euroopaga midagi pistmist

Saksa sõnul uskus ta veel eile, et nende erakond võiks saada kaks kohta. «Ma ilmselt lootsin või arvasin naiivselt, et hääletatakse inimesi Euroopa Parlamenti. Aga tegelikult ei ole nendel valimistel europarlamendiga miskit pistmist,» tõdes ta.

Oma partei ebaedu Eestis põhjendasid naised sellega, et paljud inimesed otsustasid oma n-ö protestihääle anda Indrek Tarandi poolt. «Me kogesime küll seda, et paljud inimesed lubasid hääletada protestiks Tarandi poolt, aga ma ei kujutanud ette, et see protest nii suur on,» tunnistas Saks.

Kaks kohta võitnud Keskerakonnale aga tagas Mikko hinnangul edu see, et partei on pikalt olnud opositsioonis. «Opositsiooniparteid on alati tugevamas positsioonis ükskõik mis valimistel,» selgitas ta.

Euroopa sotsidele võis saadikute hinnangul saatuslikuks saada majanduskriis. «Ma arvan, et majandussurutise ajal on rahvuslikud ja paremäärmuslikud meeleolud väga levinud, eriti mis puudutab Euroopat,» pakkus Mikko. «Loomulikult ma olen pettunud, et me nii tugevasti peksa saime,» lisas ta.

Tarand kõlbab sotside sekka küll

Kellega võiks Euroopa Parlamendis liituda hiigeledu saavutanud Indrek Tarand, ei osanud eurosaadikud öelda.

«Indrek Tarand on nii ettearvamatu inimene, et mina seda ennustamistööd küll enda peale ei võta,» sõnas Saks.

Marianne Mikko arvates peaks aga Tarand nüüd selgelt välja ütlema, millise fraktsiooniga ta liitub. «Kui ta suurematega [fraktsioonidega - toim] ei liitu, siis on see hääl tühja läinud, sest sõltumatud ei mõjuta Euroopa Parlamendis küll midagi,» sõnas Mikko, kes europarlamendi sõltumatuid liikmeid iseloomustas kui väga imelikku ja arusaamatut seltskonda.

Küsimusele, kas Indrek Tarand võiks sobida sotside ridadesse, vastas Saks, et «sotsid on nii kirju seltskond, seal on igasuguseid kirjuid ja karvalisi ning küllap sobiks sinna ka Indrek Tarand».

«Ma ei tea tema platvormi, see oli suhteliselt populistlik, mängis protestihäältele ja tema isikule, ma ei tea, kui sotsiaaldemokraatlik ta on, aga miks mitte,» sõnas Mikko.

Senisest kuuest Eesti eurosaadikust jätkavad ka uues koosseisus Siiri Oviir Keskerakonnast ja Tunne Kelam IRList. Reformierakondlane Toomas Savi ja sots Andres Tarand uuesti europarlamenti ei kandideerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles