Kampaania «Teeme Ära!» kandideerib tänavusele ÜRO inimõiguste auhinnale

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügikoristusaktsioon «Teeme ära» Pärnumaal.
Prügikoristusaktsioon «Teeme ära» Pärnumaal. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Välisministeerium otsustas esitada ÜRO inimõiguste auhinna 2013 Eesti kandidaadiks Sihtasutuse Teeme Ära ülemaailmsete koristuskampaaniatega «World Cleanup 2012» ja «World Cleanup 2013» puhta keskkonna edendamise eest maailmas.

«Puhas keskkond on üks inimeste põhiõigusi ning maailma koristuskampaania on edukalt käivitunud globaalne kodanikuinitsiatiiv selle saavutamiseks,» ütles välisminister Urmas Paet.

Ta lisas, et mure keskkonnapuhtuse pärast koos kodanikuvastutuse võtmisega saavad toimida ka ühiskondades, kus kodanikuinitsiatiivi on demokraatia tugevdamiseks hädasti vaja.

2008. aastal Eestist alguse saanud kodanikualgatus «Teeme ära!»on muutunud üleilmseks koristuskampaaniaks, mis ühendab endas enam kui sada riiki ja miljoneid inimesi.

ÜRO inimõiguste auhind antakse viiele või enamale võitjale iga viie aasta järel väljapaistvate saavutuste eest inimõiguste valdkonnas.

Võitjad valib välja ÜRO inimõiguste ülemvoliniku poolt kokku kutsutud viieliikmeline komisjon, kuhu kuuluvad peaassamblee president, majandus- ja sotsiaalnõukogu president, inimõiguste nõukogu president, naiste staatuse komisjoni eesistuja ja nõuandva kogu eesistuja. Auhind antakse kätte inimõiguste päeval 10. detsembril.

Esimesed ÜRO inimõiguste auhinnad anti välja 1968. aastal. Seniste laureaatide hulgas on nii maailma muutnud Nelson Mandela ja Dr. Martin Luther King kui ka kohaliku elu mõjutajad ning kodanikeühendused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles