Eesti suurendab Prantsusmaaga küberkaitse-alast koostööd

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontradmiral Arnaud Coustillière rahvusvahelises kaitseuuringute keskuses teisipäeval.
Kontradmiral Arnaud Coustillière rahvusvahelises kaitseuuringute keskuses teisipäeval. Foto: Paolo Sorbello / ICDS

Kaitseministeeriumi õigus- ja haldusküsimuste asekantsler Taimar Peterkop ja Eestit külastav Prantsuse relvajõudude peastaabi küberkaitse osakonna juht kontradmiral Arnaud Coustillière leppisid kokku küberkaitse-alase koostöö tihendamises.

«Prantsusmaa on küberkaitse alal üks maailma võimekamaid riike, Eestil on omakorda unikaalne kogemus küberrünnakutest ja siin on ekspertteadmised NATO küberkaitsekeskuse näol,» ütles Peterkop pärast täna kaitseministeeriumis toimunud kohtumist.

Tema sõnul huvitab Prantsusmaad Eesti kogemus kaitseväe küberkaitsevõime tugevdamisest ja küberkaitseliidu loomisest.

«Eestil on omakorda selge huvi luua kahe riigi küberkaitseüksuste vahel tihe kontakt infovahetuseks ja kogemuste jagamiseks,» selgitas asekantsler.

Eesti soovib teha Prantsusmaaga koostööd sõjaväelise kõrghariduse vallas. «Prantslastel on kogemusi kübertemaatika lisamisest kõrgemate ohvitseride õppekavva, samuti võib kõne alla tulla küberkaitsealaste uurimistööde juhendajate ja õppurite vahetus kahe riigi vahel,» lausus asekantsler.

Eestile on tunnustus olla Prantsusmaa lähedane liitlane ja kuuluda koos suurriikide USA, Suurbritannia ja Saksamaaga nn küberviisikusse, ütles Peterkop.

Peterkop ja koos temaga kohtumisel osalenud kaitseväe peastaabi ülem mereväekapten Igor Schvede kutsusid prantslasi osalema Eesti iga-aastasel suurõppusel Kevadtorm, kus on juba kaks aastat harjutatud tegutsemist ka küberintsidentide korral. Kontradmiral Coustilliére külastas kahepäevasel visiidil ka NATO küberkaitsekeskust, kus juuli lõpus alustab tööd üks prantsuse ekspert. Samuti kohtus kontradmiral Coustilliére kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrasega.

Prantsusmaa relvajõudude küberkaitse-juhile on see juba teine Eesti-visiit sel aastal, viimati külastas kontradmiral Coustilliére Eestit jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles