Hooletu võib järgmise ID-kaardi või passi saada lühema tähtajaga

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaardid.
ID-kaardid. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Muutmaks inimesi hoolsamaks oma isikut tõendavate dokumentide hoidmisel ning vähendamaks identideedivargusi, kehtestatakse edaspidi võimalus anda lohakatele või pahatahtlikele järgmine dokument lühemaks perioodiks.

Kehtivas õiguses ei ole sõnaselgelt sätestatud isiku kohustust hoida talle välja antud dokumenti hoolikalt, terviklikuna ja rikkumata, vältides selle kaotsiminekut, kasutuskõlbmatuks muutumist või hävimist, vahendas ERR uudised.

Nüüd tahetaksegi see kohustus selgelt sätestada teist korda kooskõlastamisele saadetud eelnõuga, mille järgi väljastatakse dokumendi hoolika hoidmise kohustuse korduva rikkumise puhul järgmine dokument lühema kehtivusajaga – kuni kolm aastat tavapärase viie asemel.

Ministeeriumi hinnangul on kolm aastat mõistlik tähtaeg ja periood, mille jooksul on inimene võimeline hoidma talle väljastatud dokumenti hoolikalt, seejuures panemata isikut ebaproportsionaalselt halba olukorda.

Aastatel 2001-2011 on kasutuskõlbmatuks muutumise, varastamise, hävinemise ja kaotamise põhjustel kehtetuks tunnistatud kokku 281 378 dokumenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles