Saadikute öötöö pani proovile võimuliidu distsipliini

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile kell 14 alanud riigikogu istung katsetas saadikute taluvuse piire. Kella 21.30 paiku istusid Ivari Padar (vasakult), Jaanus Marrandi, Sven Mikser ja Eiki Nestor parlamendi puhvetis teadmisega, et negatiivse lisaeelarve arutamiseni enne mitut tundi ei jõuta.
Eile kell 14 alanud riigikogu istung katsetas saadikute taluvuse piire. Kella 21.30 paiku istusid Ivari Padar (vasakult), Jaanus Marrandi, Sven Mikser ja Eiki Nestor parlamendi puhvetis teadmisega, et negatiivse lisaeelarve arutamiseni enne mitut tundi ei jõuta. Foto: Peeter Langovits

Reformierakondlane Raivo Järvi tundis eile päeval muret, kas ta opositsiooniparteide venitamistaktika juures reede hommikul raadiosse «Jutupliiatsi» saate salvestusele jõuab. Vähemusliit näitas üles distsipliini, vastasleer pidas vastu.



Eile kell 14 alanud istungi järel ei olnud kella 22ks riigikogus päeva põletavaima ja enim tööd nõudva päevakorrapunkti ehk teise negatiivse lisaeelarve menetlemiseni veel jõutud.



Lisaks Raivo Järvile tunnistas koridorivestluses Isamaa ja Res Publica Liidu liikmete Margus Tsahkna ja Marko Mihkelsoniga muigamisi ka keskerakondlane Aivar Riisalu, et vanus on juba sealmaal, et öised ülevalolekud tekitavad raskusi.



«No aga räägi oma inimestega,» soovitas Tsahkna. «Ärge viige siis asja nii kaugele!»


Selleks soovituseks oli aga lootusetult hilja, sest eile menetleti üleeilsest istungist üle jäänud eelnõusid, millele lisandus terve hulk uusi. Kokku üle 30 eelnõu.



Opositsioon tundis ühtviisi põhjalikku huvi nii nimeseadusega, metsaseadusega kui ka näiteks stabiliseerimisreservi vahendite kasutusele võtuga seonduva vastu.


Sõnavõtud, lõputud küsimused keskerakondlaste ja teiste opositsioonipoliitikute poolt, millele järgnesid veel läbirääkimised. Küsimuste puhul ei halastatud ka omadele ehk keskerakondlane esitas järjepanu pärimisi ka parteikaaslasest eelnõu ettekandjale.



Peale lisaeelarve mammutmenetlemise seisis eilse päevakorra lõpus 32. ja 33. päevakorrapunktina veel kaks üliolulist seaduseelnõu, mis puudutasid avaliku teenistuse seadust ning korruptsioonivastase seaduse eelnõu menetlemist.



Viimase kahe asjus teatas Keskerakond, et tegemist on nii põhimõtteliste teemadega, et siin ei saa lihtsat teed pidi minna, ning nad kavatsevad põhiseaduskomisjoni juhilt Väino Lindel põhjalikult aru pärida.



Kui eilse istungi juhatas sisse riigikogu spiikri Ene Ergma kogemata lahti jäänud mikrofoni kostev sõnapaar «Algab sõda!», siis täpselt nii läkski.


Esimesena arutas riigikogu töölepinguseaduse eelnõu. Sööklas või suitsuruumis viibinud koalitsioonipoliitikud tõttasid saali, et oma panus anda.



Vähemuskoalitsiooni hääled püsisid ning kui opositsioonipoliitikud soovisid eelnõu maha hääletada, siis häältega 50:38 sai vähemusliit siiski oma tahtmise. Rohkem polnud neil eile tarviski, sest oma 50 hääle pidamine oli neile ülioluline.



Opositsioonijõust ei olnud võrdset 50-liikmelist vastast kas või juba seetõttu, et sotsiaaldemokraat Hannes Rumm viibis välismaal.



Töölepinguseaduse puhul tõdes sotsiaaldemokraatide fraktsiooni juht Eiki Nestor, et olukord on keeruline ja kõik saavad aru, et midagi on vaja teha.



Sotsiaaldemokraatidega koos oli eelnõu vastu Keskerakond. Rahvaliidul on töölepinguseadusest veel hoopis oma nägemus ning nad otsustasid hääletusel mitte osaleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles