Lennuõnnetuse Eesti ohver käis Brasiilias head tegemas

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohusetundliku kodanikuna läbis Maksim enne Iirimaale elama asumist Eestis ajateenistuse.
Kohusetundliku kodanikuna läbis Maksim enne Iirimaale elama asumist Eestis ajateenistuse. Foto: AFP / Scanpix

Air France’i lennuõnnetuses kadunud tallinlane Maksim Ivanov lendas Brasiiliasse heast tahtest – et osaleda seal vabatahtlikuna Punase Risti heategevusüritusel.



«Ma täpselt ei tea, mis üritus see oli, kuid Maksimil oli tookord vaba aega ja ta arvas, et Iirimaal igavlemise asemel võiks hoopis sellest vabatahtlikuna osa võtta,» ütles kadunuks jäänud noormehe Eestis elav sõbranna Julia Postimehele.



Tallinna humanitaargümnaasiumi lõpetanud Maksim Ivanovi (25) põhitöökoht oli Iirimaa lennukompaniis Aer Lingus. Mees teenis elatist Dublini lennujaamas pagasilaadijana.



Aer Linguse kinnitusel viibis lisaks Eesti kodanikule Ivanovile Air France’i katastroofilennukis reisijana veel teinegi nende kompanii töötaja – Slovakkia kodanik, kes töötas nagu Maksimgi Dublini rahvusvahelises lennujaamas pagasilaadijana. Kas töökaaslased reisisid koos või oli see juhus, pole teada.



Põhjus, miks Ivanov pärast Eestis kohustusliku ajateenistuse läbimist Iirimaale elama läks, oli see, et ta ema elas ja töötas Dublinis. Nii otsustaski Ivanov rohkem kui kaks aastat tagasi, et läheb samuti Dublinisse õnne otsima.



Abivalmis ja alati rõõmus

Eestisse jäi temast maha pool­õde, kellel hiljuti sündis laps ja keda Maksim aprilli alguses spetsiaalselt Tallinnas vaatamas käis. «Ta oli väga originaalne inimene, kes kippus teistest alati erinema,» rääkis lapsepõlvest saadik noormehega suhelnud sõbranna Julia. «Oli alati rõõmus ja mis peamine, iseloomult väga hea ja alati valmis teisi inimesi abistama.»



Ametlikult on Maksim Ivanov siiani teadmata kadunute nimekirjas. Tema isiku identifitseerimiseks teeb Eesti Brasiilia võimudega tihedat koostööd. Hukkunute tuvastamisega tegelev Brasiilia politsei sai välisministeeriumi kaudu enda valdusse tema viimase passitaotluse ajal esitatud foto.



See on seni ainus ametlik abivahend aitamaks sealsetel võimudel tuvastada, kas Ivanov võib olla üks nendest 41 hukkunust, kelle surnukehad on katastroofipiirkonda kammivail laevadel seni leida õnnestunud.



Omastelt võetakse DNA-proov

Nädalavahetusel sai Interpoli vahendusel Ivanovi isiku identifitseerimiseks ametliku abipalve ka Eesti keskkriminaalpolitsei, kelle ülesanne on koostada noormehe eritunnuste kohta põhjalik ülevaade.



See sisaldab võimalikke tätoveeringuid otsitava isiku kehal, sõrmejälgi, hambakaarte ja muid isiku eritunnuseid. Muu hulgas peavad kadunud noormehe omaksed andma politseile ka oma DNA proovi, mida saaks leitud surnukehadelt võetud analüüsidega võrrelda.



Kuigi politsei pole esialgu ametlikku raportit Ivanovi isikuandmetega Brasiiliasse saatnud, kinnitas keskkriminaalpolitsei kommunikatsioonijuht Kadri Põldaru, et operatiivtasandil vahetati esmast infot otsitava isiku eritunnustest kohe pärast õnnetust.



Maksim Ivanov jäi kadunuks tagasiteel puhkusereisilt Brasiiliast, kui lennukompanii Air France’i lendu AF447 teenindanud Airbus A330 eelmisel nädalal Atlandi ookeani kukkus. Lennuki pardal oli sel hetkel 216 reisijat ja 12 meeskonnaliiget.



Eilseks olid otsimistöödega tegelevad Brasiilia ja Prantsusmaa ametivõimud leidnud 41 hukkunu surnukehad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles