Ilves: suhted Poolaga on Eesti jaoks prioriteet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Peeter Langovits / Postimees

Suhted Poolaga on Eesti välispoliitika jaoks prioriteet, ütles Varssavis visiidil viibiv Eesti president Toomas Hendrik Ilves Poola suursaadikute iga-aastasel kohtumisel.

President Ilves pidas enam kui sajast Poola diplomaadist koosnenud publikule loengu olukorrast Kesk- ja Ida-Euroopas ning Läänemere piirkonnas. Kuulajate seas oli ka Poola välisminister Radoslaw Sikorski, teatas Poola agentuur PAP.

Ilvest tervitades nimetas Sikorski Eesti riigipead «Poola vanaks sõbraks» ja «väljapaistvaks eurooplaseks» ning meheks, kes on olnud pikka aega seotud regiooni ja Euroopa kui terviku tegemistega.

Ilves meenutas, et kui nad Sikorskiga esmakordselt kohtusid, ei suhtutud idaeurooplastesse läänes tõsiselt. «Mäletan, et kohtusime umbes 15 aasta eest ühel konverentsil. Meie vestluste leitmotiiv oli ida ja lääne võrdsus,» ütles Ilves.

«Kui mind valiti Eesti presidendiks, siis ütlesin, et minu riigi välispoliitiliste prioriteetide hulka hakkavad kuuluma ka Poola-Eesti suhted. Oleme püüdnud sellest kinni pidada,» lisas president. 2011. aastal avaldas Ilves avalikult imestust, miks Eesti ajakirjandus ei käsitle Poola temaatikat.

Eesti president ja Poola president Bronislaw Komorowski avasid esmaspäeval Varssavi lähedal Sulejowekis marssal Jozef Pilsudski muuseumis kindral JohanLaidonerile pühendatud mälestustahvli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles