Herkel: Stalini monumendi taastamine pärsib Gruusia-Eesti koostööd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Riigikogu Eesti-Gruusia parlamendirühma esimees Andres Herkel leiab, et Nõukogude diktaatori Jossif Stalini monumendi taaspüstitamine Gruusias mõjub pärssivalt ka Eesti koostööle Gruusiaga.

«See ei ole Georgia liitlastele Läänes mõistetav ning jätab kindlasti negatiivse jälje ka Eesti koostööle Georgiaga. Kummati on Georgia uued võimud seda koostööd seni vajalikuks pidanud, kuid kahtlemata pärsib selline samm muu hulgas ka Eesti-Georgia parlamendirühma entusiasmi,» rääkis Herkel BNSile.

Kuigi Gruusia kultuuriministeerium teatas kolmapäeval, et ei andnud korraldust Stalini monumendi taastamiseks Gori linnas ning see küsimus on omavalitsuse otsustada, ei ole Herkeli sõnul usutav, et sellised otsused sünniksid ilma keskvõimu heakskiiduta.

«See ei ole veenev, sest Georgias ei tee ükski omavalitsus naljalt seda, mida keskvõim õigeks ei pea. Vähemalt nii olulistes küsimustes mitte,» nentis Herkel.

Tema hinnangul muutub selle sammuga väga kaheldavaks ka president Saakašvili vastaste see väide, et endiste poliitikute ja ametnike arreteerimise taga pole poliitilisi motiive, tegeletakse üksnes võimu kuritarvituste ja korruptsiooni vastu suunatud võitlusega.

«Need väited ei mõju kuigi tõsiseltvõetavalt, kui samal ajal soositakse monumendi taaspüstitamist 20. sajandi ühele suurimale võimu kuritarvitajale, diktaatorile, kelle tegevuse läbi kannatasid rahvad ning hukkusid miljonid inimesed,» leidis Herkel, kelle sõnul on üsna ühene arusaam, et tänapäeval on selliste kujude õige asupaik vaid totalitaarse kommunismi kuritegusid kajastavas muuseumis.

Gruusia paneb uuesti üles kolme aasta eest maha võetud Nõukogude diktaatori Jossif Stalini monumendi, teatas kultuuriministeerium teisipäeval. Ministeeriumi esindaja Elena Samharadze sõnul püstitatakse monument Stalini sünnipäevaks 21. detsembriks tema sünnikohas Goris.

Kolmapäeval kinnitas Gruusia kultuuriministeerium, et ei andnud korraldust Stalini monumendi taastamiseks Gori linnas ning see küsimus on kohaliku omavalitsuse otsustada.

Praegu asub Stalini kuuemeetrine pronkskuju Gori sõjaväebaasis lageda taeva all pikali maas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles