Kohus mõistis Narva liikluseksami pettustes süüdistatud mehed vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Viru maakohus mõistis maanteeameti liiklusregistri Narva büroo juhid liikluseksamite sooritajatelt altkäemaksu võtmises süüdi ja mõistis neile reaalse vangistuse.

Liiklusregistri Narva büroo altkäemaksu võtmises ja ametialases võltsimises ning omastamises süüdistatud juhataja kohusetäitjale Jaanus Tammetsile mõistis kohus kaks aastat ja kaks kuud vangistust, millest kohe tuleb ära kanda kolm kuud ja 20 päeva, ülejäänud vangistuse mõistis kohus tingimisi kolme aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga, teatas kohtu pressiesindaja. Lisaks mõistis kohus Jaanus Tammetsi süüdi ka ametisõiduki rehvide omastamises.

Büroo peaspetsialistile Oleg Latile määras kohus karistuseks kahe aasta ja nelja kuu pikkuse vangistuse, millest mees peab kohe ära kandma neli kuud ja ülejäänud vangistus mõisteti tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Viktor Babkini mõistis kohus süüdi altkäemaksu vahendamises ja määras talle liitkaristuseks kaks aastat vangistust. Karistusaja hulka on arvatud eelvangistuses viibitud aeg ning reaalselt peab mees vanglas veetma ühe aasta, kaheksa kuud ja kolm päeva. Karistusaja kandmise alguseks loetakse selle aasta 2. augustit.

Kohus tunnistas Pavel Bogoljubovi ja Igor Kudinovi süüdi kaasaaitamises altkäemaksu vahendamisele. Bogoljubovile mõistis kohus 10 kuud vangistust, mida ei pöörata täielikult täitmisele kolmeaastase katseajaga. Kudinovile mõisteti kaks kuud vangistust ning liitkaristuseks kaheksa kuud vangistust. Karistusaja hulka on arvatud eelvangistuses viibitud aeg ja ülejäänud vangistuse osa on asendatud 476 tunni üldkasuliku tööga, mida Kudinov peab täitma kaheksa kuu jooksul.

Latilt, Tammetsilt, Babkinilt, Bogoljubovilt ja Kudinovilt on välja mõistetud erinevad rahasummad, mis vastavad kuriteo tulemusena saadud ja konfiskeerimisele kuuluva vara väärtusele. Kõigilt on välja mõistetud sundraha ja kriminaalmenetluse kulud.

Kohtuotsus ei ole jõustunud ja sellele saab esitada apellatsiooni.

Ühe altkäemaksu andja suhtes kohaldati kokkuleppemenetlust, kuna isik oli varem kriminaalkorras karistatud.

Maanteeameti liiklusregistri Narva büroo ametnikud osalesid eelmise aasta septembrist kuni tänavu märtsini liiklusteooria eksami petuskeemis. Narva büroos mittetöötavad Viktor Babkin, Pavel Bogoljubov ja Igor Kudinov aitasid teha liiklusteooria eksami pettuse teel ja paigaldasid eksami sooritajale audio- ja videoseadme, mille kaudu nad said teada eksami vastused. Kõik see toimus liiklusregistri Narva büroo juhataja kohusetäitja Jaanus Tammetsi ning peaspetsialisti Oleg Lati kaasteadmisel ning -osalusel, märkis kohus süüdistuskokkuvõttes.

Liiklusteooria eksami sooritaja andis pettuse läbiviijatele altkäemaksu, mille keskmine suurus oli 880 eurot. Tammets ja Latt võltsisid pettuse teel liiklusteooria eksami teinud isikute eksamitulemusi ja teadsid, et eksam on läbitud ebaausalt. Kokku sooritas pettuse teel liiklusteooria eksami vähemalt 18 inimest.

Kriminaalasja uuris kaitsepolitseiamet ning uurimist juhtis Viru ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles