Ühendriikide kadetid harjutasid Eestis laskmist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kadetid harjutasid Eestis laskmist.
USA kadetid harjutasid Eestis laskmist. Foto: mil.ee

Täna pärastlõunal said 21 Ameerika Ühendriikide maaväeohvitseri kandidaati Klooga harjutusalal lasta Eesti kaitseväe relvastusse kuuluvast automaadist Galil.

«Galil sarnaneb Ühendriikide relvajõududes kasutusel oleva M16-ga, kuid tundub veidi raskem ja istub kätte väga hästi,» ütles delegatsiooni juhtinud kolonelleitnant Thomas Gilleran.

Ennelõunal tutvusid kadetid Pakri poolsaarel Eesti jalaväerühma Estcoy-17 IED-alase väljaõppega ning varustusega. Muuhulgas said kadetid proovida sõitu Eesti jalaväerühma soomukiga.

«Eesti ja Ameerika Ühendriikide tihedaid liitlassuhteid arvestades on meie jaoks oluline üksteist paremini tundma õppida,» ütles kolonelleitnant Gilleran. «Siinsest kahekümne ühest kadetist jääb nii mõnigi tegevteenistusse ning suunatakse rahvusvahelistesse üksusesse, kus neil tuleb koostööd teha ka eestlastega.»

Michigani ülikoolis õppiva kadett Stephanie Shirley jaoks on Eestis viibimine eriline, kuna siin on sündinud tema vanavanemad. «Eesti keelt ma küll ei räägi, tean vaid üksikuid sõnu, kuid pean seda riiki siiski teatud mõttes oma kodumaaks,» ütles Shirley.

Tema sõnul on Eesti kaitsevägi võrreldes Ühendriikide armeega väike ja teistsuguse ülesehitusega, kuid siinsete sõdurite ja ohvitseride pühendumus teeb eestlastele au ja aitab suurusevahet suuremate riikidega vähendada.

Enne kaitseväega tutvumist veetsid kadetid neli päeva intellektipuudega noori hooldavas Maarja külas, kus aitasid teha töid, mida puudega noored ise teha ei suuda ning korraldasid spordipäeva. Maarja küla juhataja Ly Mikheimi sõnul on nad teist aastat järjest toimunud külastuse üle siiralt õnnelikud, sest noored sõjaväelased aitavad küla elanike ellu vaheldust tuua.

Kolmenädalase Eestis viibimise jooksul tutvuvad Ühendriikide kadetid kaitseväe ja Kaitseliidu ülesehitusega, külastavad Kaitseliidu peastaapi, Kuperjanovi jalaväepataljonipataljoni, Okupatsioonide muuseumi ja Lennusadamat.

Kadetid saabusid Paldiskisse esmaspäeval, Eesti külastamine moodustab osa Ühendriikide maaväe kadettide juhtimisprogrammi (US Army Cadet Command Program) keele- ja kultuurialasest õppemoodulist. Kadettide juhtimisprogrammi eesmärgiks on sõjalise väljaõppe andmine kesk- ja kõrghariduse baasil.

Kursuse lõpetanutele omistatakse nooremleitnandi auaste. Kursuse kestvus on sõltuvalt osaleja eelnevast haridustasemest kaks kuni neli aastat. Pooled Eestit külastavatest kadettidest asuvad teenima Marylandi rahvuskaardi üksustesse, mida Eestiga seovad pikaaegsed sidemed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles