Lukas: soovituslik ja kohustuslik tuleb õppekavades lahku lüüa

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Toomas Huik

Endine haridusminister Tõnis Lukas tunnustas Jaak Aaviksoo ideed kirjeldada õppekavades ära minimaalselt kohustuslik maht ning seda täiendav materjal, kas see tähendaks õppekava vähendamist poole võrra või mingis muus mahus, on aga läbirääkimiste teema.

«Sellest on varemgi juttu olnud, et õppekavas peaks olema lisaks soovituslikule suurele raamile ka täpne määratlus, milline on tõepoolest elementaarne osa, mis õpilastele oluline. Kas see peaks olema täpselt poole vähem, nagu on Jaak Aaviksoo ettepanek, või on proportsioon natuke teine, aga on täiesti selge, et õpetajad ei peaks õpilastelt nõudma ühemõtteliselt kogu õppekavasse kirja pandud teadmisi,» ütles Lukas.

«Nad peaksid selle materjali raames vastavalt õpilase võimele ja huvile suutma olulise edasi andma, peamine on, et ei tapetaks õpilase huvi teadmiste omandamise vastu. Ses osas olen ma Jaak Aaviksooga nõus ja omal ajal, kui valitsuses õppekava arutasime, siis oli see ühine vaade, et kõike ei pea pedantselt peast nõudma,» lausus endine haridusminister.

Lukas tunnustas tööd õppekavade kallal, sest seda peabki pidevalt tegema. Ta oli sellega nõus, et valdkonna inimesed ja ainealaliidud kirjeldaksid täpsemalt, mis on elementaarne miinimum, mida õpilane kindlasti peab omandama, ning lepiksid kokku, et õpilastelt ei nõutaks kohustuslikus korras maksimumi kõigis detailides. «Õppekava mõte on tekitada õpilastes huvi ja anda võimalust ka aruteludeks, analüüsiks, iseseisvaks tööks.»

Ta arvas, et ka ainealaliidud on pakutud ideega nõus. «Selliseid arutelusid oli ka õppekava koostamisel ja kõik kinnitasid, et need üldised pädevused kui läbivad teemad on igati teretulnud, samuti ainete vaheline integratsioon ja põimumine - nii et minu meelest oli väga kaasaegne lähenemine juba siis. Ja praegu, nagu ma aru saan, ei kutsuta ju õppekavasid ümber tegema, vaid selle sees sõlmima kokkuleppeid, mis on kohustuslik miinimum ja mis maksimum nende jaoks, kes tahavad avaramalt tööd teha,» lausus Lukas.

Haridus- ja teadusministeerium hakkab õppekavasid ja eksamiküsimusi üle vaatama, et nende mahtu poole võrra vähendada, ning annab tulemustest teada talvevaheajaks, märkis minister Jaak Aaviksoo Sirbis ilmunud arvamusartiklis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles