Vaher kutsus üles koolikiusamist tähele panema

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Siseminister Ken-Marti Vaher juhtis kooliaasta alguse puhul tähelepanu koolikiusamisele - probleemile, mis vajab paljude tähelepanu ja millega puutub oma kooliaja jooksul kokku vähemalt iga viies õpilane.

«Koolikiusamine ei ole ainult kiusatu, kiusaja ja nende lähedaste probleem – see puudutab meid kõiki. Eestis on 7-14-aastaste küsitletute seas koolikiusamise ohvriks olnud üle 20 protsendi lastest ja noortest, Euroopas jääb see arv keskmiselt 10-20 protsendi vahele,» märkis Vaher.

«Eesti ei ole siin mingi erand – vaadake kasvõi hiljutist Rootsi eliitkooli juhtumit. See tõsine probleem ei kuulu aga mitte ainult kooliseinte vahele, vaid jõuab sageli varem või hiljem ka politsei tööpõllule. Koolikiusamine võib rikkuda paljude inimeste elud, sealhulgas kiusaja enda oma.

Vaher osutas, et koolikiusamise ohvriks langevad kõige suurema tõenäosusega lapsed, kes on mõne füüsilise või vaimse omaduse poolest teistest erinevad. «Seepärast on oluline, et lapsed oskaksid oma kaaslasi õigete väärtushinnangute alusel hinnata. Koolikiusamisele tähelepanu suunamise ülesanne on ennekõike lapsevanemate, koduse keskkonna, õpilaste, koolipere ja üldisemalt kogu ühiskonna teavitamine ja probleemile tähelepanu juhtimine.»

«Kiusaja ajendiks võib olla püüd saavutada kaaslaste poolehoid, olgu see siis naeru või kasvõi vaikiva leppimise kaudu. Kui kiusaja näeb, et tema teod pälvivad heakskiidu asemel hukkamõistu, kaob kiusamisel ka eesmärk,» märkis Vaher.

«Koolikiusamise tagajärjeks on ohvri puhul sagedasti sotsiaalne tõrjutus, mis võib olla ajendiks hilisemale vägivaldsele käitumisele. Vägivald sünnitab vägivalda. Seepärast kutsungi teid üles, head õpilased ja lapsevanemad: andke igast kiusamise juhtumist, nii füüsilisest kui vaimsest, virtuaalsest kui reaalses maailmas toimuvast, koheselt õpetajale teada,» ütles Vaher. 

«Head õpetajad: me ei tohi ühestki juhtumist mööda vaadata. Kiusamisprobleemiga on oluline tegeleda nii kiusatu kui kiusaja, aga ka terve klassi tasandil.»

Et vähendada noorte inimeste vägivaldsele teele sattumise ohtu, on siseministeerium andnud oma toetuse SA Kiusamise Vastu juhitavale kiusamisvaba kooli programmile, mida hakatakse sel õppeaastal Eestis pilootprojektina katsetama 20 koolis. Programmi vundamendiks on Soomes välja töötatud õppeprogramm Kiusamiseen Vastaan 1.-6. klassidele, mis on aidanud oluliselt vähendada koolikiusamist ning koolist väljalangevust. Programm on vähendanud koolikiusamise erivorme juba esimesel rakendusaastal kuni 70 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles