Narvas tuleb protestimeeleavaldus

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretikonid
Sigaretikonid Foto: AFP / Scanpix

Narva piiri- ja tollipunkti juures toimub meeleavaldus, millega protestitakse Vene tubakatoodete Eestisse sisseveo piiramise seaduse ning «Ansipi-nimeliste maksumärkide» vastu.


Meeleavaldus leiab aset homme, 1. juuli südapäeval Narva Peetri platsil piiripunkti lähistel. Üks korraldajaid, Narva Vene kodanike liidu esimees Juri Mišin ütles, et algul oli meeleavaldusele oodata 200 inimest, kuid viimase paari päevaga on avalikkuse huvi tõusnud ning osalevate inimeste arvu on raske ennustada, kirjutas Põhjarannik.

Mišini sõnul ütlevad paljud piirijärjekorras seisvad inimesed, et on valmis kohe meelt avaldama. «Lausa kõhe hakkab sellest, missugune pinge on kunstlikult tekitatud,» märkis ta.

Nagu varem teatatud, tohib 1. juulist Eestisse tuua varasema 200 sigareti asemel vaid 40 - kaks pakki kümne asemel. Enne uue seaduse rakendumist vallandus Narvas jalakäijate piiripunkti ümber varasemast veelgi suurem kiremöll. Ühes suunas piiriületuseks tuleb oodata järjekorras 3-4 tundi, ööpäevas võtab sellise teekonna ette umbes 10 000 inimest.

«1. juulist saab murranguline päev,» ütleb Mišin. «Tõusevad aktsiisid ja käibemaks, töölepingutega seotud probleeme lahendatakse radikaalselt ning nüüd veel tubakatoodete sisseveo piirang. Seetõttu on inimestes tekkinud pinge.»

Mišin ei eita, et meeleavaldus avalikku pinget maha ei võta, «aga otsime vähemasti mingisugust väljapääsu».

«Me hakkame koguma allkirju, pöördumaks Euroopa Liidu poole palvega, et Eesti Vabariigis järgitaks kõiki sisseveo norme, mille EL on kehtestanud. Peaministrile esitame nõudmise langetada aktsiisimaksu. Me oleme koguni nime välja mõelnud - «Ansipi-nimelised aktsiisimärgid».

Mišin, kes ise ei suitseta, väidab, et meeleavaldusel ei tule juttu suitsetamisest kui sellisest.

«Me ei kaitse seda kahjulikku harjumust. Ent me oleme valmis rakendama kõiki vahendeid, et inimese käsutuses oleksid kõik demokraatlikud õigused, sealhulgas vabadus suitsetada harjumuspäraseid odavaid sigarette.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles