Eesti Post pühendas margi Narva Aleksandri kirikule

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Narva Aleksandri kirik 125»
«Narva Aleksandri kirik 125» Foto: Eesti Post

Homme täieneb Eesti kirikutele pühendatud postmarkide sari viienda margiga, mis kannab nime «Narva Aleksandri kirik 125».


Mark nominaalväärtusega 5.50 on trükitud trükikojas Vaba Maa ning tiraaž on 30 000. Postmargi kujundas Riho Luuse.


Postmargile pandud Narva Aleksandri kirik ehitati arhitekt Otto Pius von Hippiuse projekti järgi Kreenholmi tehasekirikuna ja oli määratud 5000 luterlasest töölisele. Kirik valmis 1884. aastal ja kannab tsaar Aleksander II nime, sõnas Eesti Posti pressiesindaja Tanel Taal.

Esimeses maailmasõjas hävis Joachimstali linn, ainsana jäi püsima kirik. Eestimaa Töörahva Kommuun, mille keskus asus kirikus, ühendas Joachimstali, Narva ja Ivangorodi Eestimaaga.

Teise maailmasõja käigus lasti õhku kiriku kellatorn ning 1962. aastal võõrandati kirikuhoone laoks.

Kirik tagastati kogudusele 1990. aastal ja 60 meetri kõrgune kellatorn, kus liigub ka lift, valmis 2008. aastal. Peterburi firma Tehnosvet projekteeris muutuvate värvidega välisvalgustuse.

Kiriku säilinud kell valati 1900. aastal Gatšinas ja seda dekoreerivad Eestimaa kubermangu kolm lõvi ning keisrikrooni vapp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles