SLK uus reisiparvlaev lasti täna vette

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa Laevakompanii uute reisiparvlaevade makett.
Saaremaa Laevakompanii uute reisiparvlaevade makett. Foto: Anu Hallik

Täna lasti BLRT Grupi Klaipeda laevatehases pidulikult vette Saaremaa Laevakompanii uus reisiparvlaev, liinile reisijaid teenindama jõuab uus alus novembris.


Saaremaa Laevakompanii nõukogu esimehe Vjatseslav Leedo sõnul on ettevõtte eesmärk tuua Lääne-Eesti saarte ja mandri vahelistele mereteedele uus ajastu reisijateeninduses. «Spetsiaalselt meie liinide vajadusi ja eripärasid järgivatesse parvlaevadesse investeerimine ja nende liiniletoomine on oluline osa sellest plaanist. Sisuliselt teeme täna läbi sama protsessi, mille 1997. aastal, kui alustasime vanade vene tankipraamide väljavahetamist kaasaegsemate reisiparvlaevade vastu,» rääkis Leedo.

«Reisijate arv saarte ja mandri kasvab aasta-aastalt ning uutesse laevadesse investeerimisega suudame kasvavat nõudlust teenindada aastaid, pakkudes reisijatele sealjuures võimalust veeta merel meeldivalt ja lõõgastavalt aega,» lausus Leedo.

BLRT Grupi juhatuse esimees Fjodor Berman lisas, et uus parvlaev mahutab 160 sõiduautot ja kuni 600 reisijat. «Alus on 97 meetrit pikk ja 18 meetrit lai ning suudab arendada kiirust 16 sõlme,» kirjeldas Berman.

Leedo sõnul on uus reisilaev sellega praegu liinidel kursseerivatest parvlaevadest kuni poole võrra kiirem. Uus reisipaevlaev hakkab Saaremaa ja mandri vahelise ühe suuna läbima 23 minutiga ning Hiiumaa ja mandri vahel 75 minutiga, lisandub laadimis- ja lossimisaeg.

Laevale tulevad avar reisijateala, sealhulgas toidukohad, päikesedekid ning kauplus, samuti saavad reisijad kasutada tasuta wifi-ühendust. Uus laev alustab reisijate teenindamist novembris, lõplikult ei ole veel otsustatud, kas laeva koduliiniks saab Kuivastu-Virtsu või Rohuküla-Heltermaa. Nime saab laev novembrikuusse planeeritud ristimistseremoonial.

Eesti Vabariigi majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts lausus, et eestlased on end väikelaevade ehitajatena juba tõestanud ning BLRT on Saaremaa Laevakompanii tellimusel valmiva kolme uue reisiparvlaeva näol kanda kinnitamas suurte laevade ehitamise turule. «Eesti on mereriik - me sõidame merd ja suudame teha sõiduvahendeid. Suuremate laevade ehitamine on suur edasiminek,» lausus Parts. «Laevaliiklus peab olema mugav, ohutu ning majanduslikult kasulik,» lisas ta.

BLRT Grupi Klaipeda Vakaru Laivu Statykla laevatehases täna peetud pidulikul tseremoonial osalesid Saaremaa Laevakompanii nõukogu esimees Vjatseslav Leedo, BLRT Grupi juhatuse esimees Fjodor Berman, Eesti Vabariigi majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, Leedu Vabariigi transpordi- ja kommunikatsiooniminister Eligijus Masiulis, Eesti suursaadik Leedus ja Norra suursaadik Leedus. Esimese uue reisiparvlaeva vettelaskmise kõrval sai kiilu ka järjekorras teine Saaremaa Laevakompanii tellitud parvlaev, mis peaks valmima 2010. aasta kevadeks. Eeldatavalt peaks sel ajal kiilu saama ka kolmas reisiparvlaev.

SLK on BLRT Grupilt tellinud kolm identsete parameetritega reisiparvlaeva, mille jaoks tehtav investeering küündib 1,4 miljardi kroonini. Koos sadamate valdaja AS Saarte Liinid tehtavate investeeringutega sadamate laiendamisesse ja kaasajastamisesse tõuseb uute laevade liiniletoomisesse suunatav summa 2 miljardi kroonini.

Saaremaa Laevakompanii (www.laevakompanii.ee) on 1992. aastal asutatud laevafirma, mille tütarettevõtted opereerivad riigisiseseid Kuivastu-Virtsu, Rohuküla-Heltermaa ja Sõru-Triigi liine. Saaremaa Laevakompanii ettevõtete grupp annab Saaremaal ja Hiiumaal tööd kokku enam kui 250-le inimesele, Saaremaa Laevakompanii omaniku Vjatšeslav Leedoga seotud ettevõtted annavad kokku saartel ja mujal Eestis tööd ligi 700-le inimesele.

Eesti kapitalil põhineva kontserni BLRT Grupp põhilised tegevusalad on laevaehitus, laevaremont, metalltarindite valmistamine, metallide müük, sadama- ja stividoriteenused, masinaehitus, vanametalli töötlemine, autotranspordi teenused. BLRT Gruppi kuulub 65 tütarettevõtet Eestis, Lätis, Leedus, Ukrainas, Venemaal, Soomes ja Norras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles