Mailis Reps tunnistas riigikogus Marimaa-visiidi läbikukkumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küsimuste-vastuste vooru ajal viis Meelis Atonen kõnepuldis seisnud haridusminister Mailis Repsile kirja: «Lp haridusminister. Ei maksa üleolev olla! Oma vigade tunnistamine võib päästa umbusaldusest. Ülbitsemine aga toob selle kaasa!».
Küsimuste-vastuste vooru ajal viis Meelis Atonen kõnepuldis seisnud haridusminister Mailis Repsile kirja: «Lp haridusminister. Ei maksa üleolev olla! Oma vigade tunnistamine võib päästa umbusaldusest. Ülbitsemine aga toob selle kaasa!». Foto: Peeter Langovits

Riigikogus eile usaldushääletuse edukalt läbinud ja ametisse jäänud haridusminister Mailis Reps tunnistas samas esimest korda, et tema visiit Marimaale ei olnud edukas.

77st kohal olnud riigikogu liikmest toetas Mailis Repsi umbusaldusavaldust 35 saadikut, 42 koalitsioonisaadikut ei hääletanud. Umbusalduse läbiminekuks pidanuks seda toetama 51 saadikut.

Eile enne umbusaldushääletust riigikogu saalis kõlanud küsimustest Repsile olid kõige asjassepuutuvamad ja konkreetsemad sotsiaaldemokraadist Eiki Nestori ja reformierakondlasest Meelis Atoneni omad.

Visiit läks luhta

«Kas teie arvates läks Mari- visiit nii, nagu lootsite, ja kas Mari-visiit läks hästi teile, Eesti riigile või päris hästi ikka ei läinud?» küsis Atonen.

«Nii nagu me valitsusliidu koalitsiooninõukogus arutasime, visiit ei läinud hästi,» vastas Reps.

Hiljem seda küsimust Postimehele pikemalt kommenteerides tõdes Reps, et tema visiidi eesmärk oli eelkõige ikkagi maridele tunnustust avaldada. «Vaatamata selgelt halvemale olukorrale, isegi faktid näitavad, et selgelt halvemale, kui see oli Nõukogude süsteemis ning hõimurahvaste programmi üsna tugevale tööle, jäi visiidist kajastus nii, nagu Vene poolele sobis. See on loomulikult vastuolus minu eesmärgiga,» tunnistas Reps.

Eiki Nestori küsimusele, kas Repsi Marimaal väljaöeldu kahjustas Eesti mainet või mitte, vastas minister: «Ma usun, et ei.»

Intervjuu oli viga

Reps ei öelnud riigikogu ees otse välja, kuidas ta hindab riigikogu saalis esitatud küsimusi ning kas ta oodanuks suuremat konkreetsust. «Usutavasti on tänaseks selgeks saanud, et peale «Vestile» antud intervjuu ühtegi fakti ei ole.

Saatkonna ettekandest tuleb ikkagi selgelt välja, et üks või teine kritiseeritav lause oli öeldud saatkonna omavahelises vestluses ja on tõesti küsitav, kas täpselt sellises kontekstis oli või ei. Tänases vestluses parlamendis oli ju selge, et rõhuti ühele intervjuule, mida tõepoolest annab tõlgendada ja vaadelda nii, nagu seda tänaseni on näidatud. Sellise intervjuu andmine oli selgelt viga, Ungari ja Soome ju keeldusid,» tõdes Reps.

Samas ütles haridusminister Reps, et kui talle pakutaks veel kord võimalus Marimaale minna, siis ta läheks: «Aga intervjuude osas mõtleksin kindlasti järele.»

Et ta umbusaldushääletuselt võitjana välja tuleb, ei kahelnud Reps enda sõnul hetkegi. Teda ei kõigutanud ka eilses Postimehes ilmunud koalitsioonikaaslase, Reformierakonna fraktsiooni liikme Jürgen Ligi arvamusavaldus, milles Ligi otsesõnu Repsi kritiseeris. «Ma ei kahelnud peaministri ega valitsuskoalitsiooni kokkulepetes,» ütles ta.

Haridusminister Repsi Mari-lugu

• Augustis külastab Reps Marimaad ning ütleb Vene riigitelevisiooni Rossija uudisteprogrammis Vesti: «Olen siin esimest päeva ja kõik, mida nägin, on väga suurepärane. Faktid, mida siin nägin, ja faktid, mida lugesin kodus, need pole kuigi sarnased.»

• 18. augustil pärib peaminister Andrus Ansip Repsilt aru.

• 19. augustil pihib Reps, et langes Vene propaganda ohvriks ning tema laused on kontekstist välja rebitud.

• 25. augustil teatab Ansip, et ta ei pea vajalikuks Repsi tagasiastumist.

• 8. septembril avaldab Eesti Ekspress välisministeeriumi memo Mari-visiidi kohta, kus Reps sõnab muu hulgas, et Vene haritlastel on Eestis raske olukord.

• Samal päeval asub Res Publica Repsi umbusaldamiseks allkirju koguma.

• Umbusaldus, millele kirjutasid alla kõik opositsioonierakonnad, anti riigikogus üle eile.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles