Kruusimäe kritiseeris Hirvepargis aprillimässajate õigeksmõistmist

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kruusimäe ja Mart Laar Hirvepargi kõnekoosolekul.
Tarmo Kruusimäe ja Mart Laar Hirvepargi kõnekoosolekul. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavolikogu liige Tarmo Kruusimäe kritiseeris tänasel Hirvepargi kõnekoosolekul aprillimässajate õigeksmõistmist riigikohtu poolt ning pidas seda otsust Eesti rahva ja valitsuse süüdimõistmiseks.

«Kõik Pronksöö kahjud, nii rahalise kui moraalse, maksis kinni Eesti kodanik,» märkis Kruusimäe. «Eesti riigikohus oma õigeksmõistva otsusega Pronksöö ninameeste suhtes, mõistis sisuliselt süüdi Eesti rahva ja valitsuse.»

Ta rõhutas oma kõnes vajadust meeles pidada Pronkssõduri õppetundi, mis langes Eesti ühiskonna õlule.

«On kummaline, kui kriminaalseadustiku kohaselt võib heinaküüni süütamise eest saada 5 - 15 aastat vanglakaristust, siis Woodstockiründajad ja süütajad pääsesid sisuliselt karistuseta, vast keegi sai neist trahvi 500 krooni ja sedagi arvatavasti heakorraeeskirjade rikkumise eest,» rääkis Kruusimäe. «Kui kohtunikud ei suuda toimunule adekvaatset hinnangut anda, siis tuleb see hinnang anda ühiskonnal.»

Kruusimäe sõnul on Eesti rahvas oma hukkamõistva hinnangu andnud.

«Kuigi märatsejaid oli vaid 1 protsent Tallinna linna elanikest, siis ootame, et hinnangu toimunule annaksid ka meie riigis elavad välismaalased, nende kultuuri- ja esindus organisatsioonide poolt,» lisas ta. «Kolm aastat Pronksöö möödumisest on küllaldane, et jõuda arusaamisele, mis siis tegelikult ikkagi juhtus.»

Linnavolinik osundas ka vajadusele, et riik peab üle vaatama vene keelsete koolide ajalootundide sisu, milliste õpikutega ja millise kaadriga ikkagi Eesti ajalugu Eestis õpetatakse.

Mark Sirõk, Maksim Reva, Dimitri Klenski ja Dmitri Linter olid kohtu all süüdistatuna 2007. aasta aprillirahutuste korraldamises.

Neliku mõistsid õigeks Harju maakohus ja Tallinna ringkonnakohus ning riigikohus ei võtnud riigiprokuratuuri kaebust menetlusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles