Rüütel: valik riigikogus oleks suurepärane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Arnold Rüütel andis Postimehele intervjuu eile Haapsalus, kus ta osales Läänemaa liikumisharrastuse koostöölepingu allkirjastamise tseremoonial ja sellele järgnenud kepikõnnil.
President Arnold Rüütel andis Postimehele intervjuu eile Haapsalus, kus ta osales Läänemaa liikumisharrastuse koostöölepingu allkirjastamise tseremoonial ja sellele järgnenud kepikõnnil. Foto: Liis Treimann

President Arnold Rüütel nimetab suurepäraseks, kui erakonnad suudavad uue riigipea valida parlamendis. «Õnnitlen seda, kes presidendiks valitakse,» ütles Rüütel.

Kas teie usute, et erakonnad saavad järgmise riigipea parlamendis valitud?

Põhiseadus näeb ette, et riigikogus on võimalik esimese ringiga president valida ja kui poliitilised jõud suudavad persoonides kokku leppida, on see suurepärane.

Olen korduvalt öelnud, et õnnitlen seda, kes presidendiks valitakse. Rohkem ei oska ma midagi öelda, ülejäänu oleneb poliitiliste jõudude kokkulepetest.

Kas tahaksite, et nii juhtuks? Milline on teie salasoov?

Ma ei sekku sellesse teemasse. See on poliitiliste jõudude omavaheline kokkulepe, keda nad kõige enam eelistavad. Mul ei oleks korrektne hakata kommenteerima personaalselt ühe või teise isiku sobivust presidendikohale.

Kas oleksite rahul, kui riigikogu valiks uue presidendi ja teie võiksite koos abikaasaga nautida puhkusepõlve? Või näeksite pigem seda, et uue riigipea valimine läheb valimiskogusse, kust te lahkute kohustusega veel viis aastat president olla?

Me oleme abikaasaga valmis, et valitakse uus president – seda oleme me mõlemad korduvalt öelnud. Kui see aga tõesti ei õnnestu, siis ma olen andnud nõusoleku kandideerida valimiskogus.

Möödunud nelja aasta jooksul oli põhiküsimus saada Euroopa Liidu ja NATO liikmesriigiks ning seda me suutsime. Nüüd peame suutma edasi minna – see tähendab kiirendatud korras arendama majandust.

Ma tahaks eraldi rõhutada ka sotsiaalset arengut, milles jääme oluliselt maha nii oma naabritest Soomest ja Rootsist kui ka paljudest teistest Euroopa Liidu riikidest. Me peame enam nägema inimest.

Keda te valimiskogus kõige tugevamaks konkurendiks peate?

Ma ei ole selle peale mõelnud. Kui riigikogus ei õnnestu presidenti valida, siis võib-olla kandideerivad seal mitte valituks osutunud valimiskoguski. Aga võib-olla esitatakse valimiskogusse uusi kandidaate.

Kuidas senist presidendi valimise kampaaniat ehk kandidaatide sõelumist hindate?

Ma saan seda hinnata kui tegutsev president. Põhiseaduslikust seisukohast on õige, et president püütakse riigikogus ära valida. Ent selle õnnestumine või mitteõnnestumine oleneb poliitilisest olukorrast.

Mida teie arvate – kas Keskerakond hakkab presidenti valima koos nelja erakonnaga parlamendis või teeb seda koos Rahvaliiduga valimiskogus?

Ma ei ole Keskerakonna juhtkonnaga viimasel ajal kohtunud. Ja ma ei oska selle kohta midagi öelda. Nii et selle küsimuse peate küll Keskerakonnale esitama.

Aga ikkagi, kuhu poole oma arvamuses kaldute?

Ma ei ole nendest küsimustest enda jaoks probleemi teinud. Ennustama ei ole mõtet hakata, see on väga tänamatu töö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles