Kutsekool muutus keskkooli lõpetanute seas popiks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskriis on kutsekoolidest teinud ihaldusväärse õppeasutuse ka keskkoolitunnistuse omanike seas.
Majanduskriis on kutsekoolidest teinud ihaldusväärse õppeasutuse ka keskkoolitunnistuse omanike seas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui varasematel aastatel arvati, et keskkooli baasil kutseharidus on hääbumas, sest kõik lõpetajad lähevad kõrgkooli edasi minna, siis nüüd on olukord muutunud. Tänavu oli kutsekoolides suur tung just keskkoolijärgsetele erialadele.

«See trend avaldus mingil määral juba möödunud aastal, aga sel aastal on see kõvasti tugevnenud,» rääkis haridusministeeriumi kutse- ja täiskasvanuhariduse osakonna juhataja Andres Pung Postimees.ee'le. Tema sõnul on tänavu kutsekooli pürgijate seas väga palju neid, kes lõpetasid keskkooli mõne aasta eest.

Nii on tänavu kutsekooli tulijate seas noori, kes läksid peale keskkooli lõpetamist välismaale lapsehoidjatena või ehitajatena tööle ja kes pärast Eestisse tagasi kolimist soovivad nüüd kindlat eriala õppida.

Kutsekool muutus populaarseks ka nende seas, kes tänavu ühel riigieksamil läbi kukkusid. Kuigi muud hinded on neil tunnistusel head, puudub neil juriidiliselt keskharidus ja ebaõnnestunud riigieksamit ei saa nad uuesti teha enne uut aastat.

Näiteks Tallinna teeninduskoolis oli neid tänavu rohkesti nii eesti kui vene koolide lõpetanute seas, samas kui varasematel aastatel eelistasid riigieksamitel põrujad hoopis aastaks tööle minna.

Majanduskriisi ajal on kutsekooli tee leidnud ka töötud, kes tahavad uut eriala õppida. Nii näiteks soovivad naised hakata õppima sotsiaalhooldust, raamatupidamist või sekretäritööd.

«Õpperühmade avamine on koolide endi pädevuses ja koolid saavad siin ise sooviavalduste põhjal operatiivselt otsustada, kas luua rühm põhi- või keskkoolijärgsetele õppuritele,» selgitas Pung.

Kuna keskkooli lõpetajate tung kutsekoolidesse on olnud suur, siis kõik ei pruugi tänavu soovitud erialale pääseda. Seda hoolimata sellest, et koolid võivad avada mõne uue rühma just neile.

Kui tänavu võtsid kutsekoolid õpilasi vastu paari aasta eest valminud riikliku tellimuse alusel, siis sel sügisel hakkab ministeerium ette valmistama uut tellimust järgnevaks kolmeks aastaks.

Pungi sõnul võib arvata, et senisest vähem tuleb kohti tellitakse ebapopulaarseteks muutunud tekstiili- ja ehituserialadele. «Noored reageerivad toimuvale suhteliselt kiiresti ja kui paari kolme aasta eest olid ehituserialad suhteliselt populaarsed, siis tänu kriisile need erialad ei täitu,» tõi ta näite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles