Eesti võib vastu võtta Guantanamost vabaneva vangi

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guantanamo vangla
Guantanamo vangla Foto: Reuters / Scanpix

Eesti võib vastu võtta Kuubal asuvast Guantanamo vanglast vabanenu, kui USA Eestile sellise palve esitab - seni seda ametlikult tehtud pole.

USA kavatseb Guantanomo sulgeda 2010. aastaks ja Ameerika Ühendriikide saatkond Eestis kinnitab, et Eestiga peetakse võimaliku abi osas läbirääkimisi, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Välisminister Urmas Paet ütles, et täna on veel keeruline öelda, kas ja millal võiks USA teha Eestile ettepaneku võtta vastu mõni Guantanomo kinnipeetav - jutt on nendest kinnipeetavatest, kellele süüdistust ei esitata, kuid kes oma kodumaale pöörduda ei saa, sest kodumaal võiksid neid ees oodata repressioonid.

«Me oleme vaadanud, milline on meie õigusruum selle küsimuse puhul, kui meile ametlik taotlus esitatakse,» ütles välisminister ja lisas, et ametlikku taotlust kedagi Guantanamo kinnipeetavatest vastu võtta ei ole tehtud.

USA saatkonna pressi- ja kultuuriatašee James G. Land ütles, et Ameerika Ühendriigid hindavad liitlaste abi ja valmidust.

Kui ikkagi ametlik taotlus peaks tulema, siis suurt inimeste hulka Eestisse oodata ei ole.

«Nüüd me küll kõvasti spekuleerime ja teoretiseerime, aga selge on see, et juhul kui peaks see arutelu tulema, siis kindlasti ei saa see kogus olla suurem kui üks inimene,» ütles Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles