Kohus üritab alustada kurikuulsa pangaröövli protsessi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Pärast 11 aastat kestnud ootamist määras Viru maakohus neljapäevale korraldava istungi kurikuulsa pangaröövli Ainar Kupi süüasjas, mis puudutab eelmise sajandi lõpus sooritatud väidetavat kelmust.

Prokuratuur saatis Kupi süüasja kohtusse juba 1998. aastal, kuid senini pole kohtul õnnestunud seda arutada, sest Kupp on veetnud aega kas võõrsil vanglates karistust kandes või on lahkunud teadmata suunas ja on olnud tagaotsitav. Neljapäevasel korraldaval istungil peab selguma, kas Kupp on kohtupidamiseks kättesaadav või tuleb kohtul tema süüasja osas mõni muu otsus vastu võtta.

Politsei uurimisandmetel pani Kupp kuriteo toime 1997. aastal, kui pettis ühelt firmalt välja 83 000 krooni. Kohtueelse uurimise lõppedes esitas prokuratuur talle süüdistuse toona kehtinud kriminaalkoodeksi paragrahvi järgi, mis käsitles grupiviisilist kelmust ja nägi süüdimõistmisel ette kuni kuueaastase vangistuse.

Kupi kuritegelikku karjääri ilmestab 1990. aastate lõpus Norras toime pandud pangarööv, mille järel mees redutas mõnda aega erinevates Euroopa riikides, kuid jäi siis politseile vahele ja pandi Norras vanglasse. 1999. aastal põgenes Kupp vanglast ja tabati alles kaks aastat hiljem seoses Eesti kunagise allilmaliidri Imre Araka tulistamisega Hispaanias.

Kupp osales Imre Araka vastu suunatud atentaadis 2001. aasta detsembris, kui ta tühjendas Hispaanias Marbellas Araka pihta automaadi padrunipideme. Mitu kuulitabamust saanud Arakal õnnestus oma autosse hüpata ja sündmuskohalt põgeneda. Väidetavalt otsustas Kupp koos paari kaaslasega Araka tappa, kuna viimane ei soovinud osaleda plaanis röövida Hispaaniasse puhkama sõitnud Eesti suurärimehe pere ja nõuda lunaraha.

2006. aasta alguses pääses aga Kupp Hispaania vanglast, kuigi kohtupotsess Araka tapmiskatse asjus oli ukse ees. Väidetavalt naeratas õnn Kupile tänu Hispaania seadustele, mis ei luba süüdistatavat üle nelja aasta kohtuotsuseta vahi all hoida. Nii lastigi Kupp vabaks ja temalt võeti allkiri, et ta õigel päeval kohtusse ilmuks, kuid Kupp kadus teadmata suunas.

2006. aasta 7. veebruaril Malagas lõppenud istungil karistati Araka mõrvakatse eest 13 aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega Peeter Vaiku ja Aimar Lauri. Atentaadile kaasa aitamises süüdistatud Toomas Mändmets, kellele prokurör küsis 20-aastast karistust, mõisteti õigeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles