Võlakoorma toovate pärandite hulk kasvab

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Notarite Koja esimees Anne Saaber ütles, et praegune majandusolukord on muutnud võlgadega pärandi küsimused probleemiks ning neid jõuab notarite laudadele päris palju.
Notarite Koja esimees Anne Saaber ütles, et praegune majandusolukord on muutnud võlgadega pärandi küsimused probleemiks ning neid jõuab notarite laudadele päris palju. Foto: Peeter Langovits

Notaritel tuleb järjest rohkem lahendada probleeme pärandiga, mille vastuvõtmine tooks pärijale kaasa võlakoorma.

Kui täiskasvanud sugulased sellisest pärandist üksteise järel loobuvad, jõuab pärimisring lõpuks lasteni, kuid see toob peredele uusi sekeldusi ja asjaajamist, sest laste eest ei saa pärandist loobumise otsust teha vanemad - otsuse langetab kohalik omavalitsus, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kehtiva perekonnaseaduse järgi on omavalitsus lastele eestkosteasutus, et hoida lapsi vanemate kergekäelise pärandist loobumise eest ja peab jälgima, et kõik toimuks alaealise pärija huvides.

Samas on tegu ka huvide konfliktiga, sest uue pärimisseaduse järgi läheb vara, millel puuduvad pärijad, üle kohalikule omavalitsusele, ja ka omavalitsus pole huvitatud varast, kus võlad on kordades suuremad kui vara ise.

Notarite Koja esimees Anne Saaber ütles, et praegune majandusolukord on muutnud võlgadega pärandi küsimused probleemiks ning neid jõuab notarite laudadele päris palju.

«Palju ei tähenda seda, et see oleks valdav osa, aga ma usun, et sadakond aastas kõigi notarite peale kokku ikka tuleb,» ütles Saaber.

Uus perekonnaseadus peaks huvide konflikti vältima, kuid selle eelnõu on riigikogul veel vastu võtmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles