Head ideed tulevad kusagilt kosmosest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NAFFi žürii esimees Margus Kiis (tagaplaanil) hindas Janno Jürgensi (paremal) filmide, kus näitleb ka Tõnis Rüütel (vasakul), mõnusat huumorit.
NAFFi žürii esimees Margus Kiis (tagaplaanil) hindas Janno Jürgensi (paremal) filmide, kus näitleb ka Tõnis Rüütel (vasakul), mõnusat huumorit. Foto: Lauri Kulpsoo

«Ma olen mõelnud, et ideed tulevad kuskilt kõrgemalt, kosmosest,» ütles tänavuse noorte amatöörfilmifestivali NAFF parimate mängufilmide autor Janno Jürgens pärast Rasmus Merivoo filmi «Tulnukas» vaatamist.

Festivali žürii ei osanudki valida, kumb Jürgensi tehtud mängufilm, «Mütomaan» või «Ting», on NAFFi parim, ja andis tiitli mõlema eest. Balti filmi- ja meediakooli esimese aasta üliõpilase Jügensi sõnul tekivad filmid elust enesest – elus jääb mingi seik meelde ja tänu sellele hakkab lugu kasvama.

Huumoriga filmid

Mullu sügisel «Tartu tudengifilmigi» võitnud Haapsalust pärit noormees on teinud neli filmi ja ka praegugi on üks tegemisel. Jürgens ei ole enda sõnul filmitegemise alla suurt raha matnud, filmib ta ise ja näitlejateks on sõbrad.

Festivali žürii esimees Margus Kiis tõdes, et võitnud mängufilmid ei olnud hirmus originaalsed, aga need olid mõnusa huumoriga ja tehniliselt korralikult tehtud. Väga kiitva hinnangu sai Kiisilt üldvõitja Martin Oja: «Lahe, sürrealistlik. Kuidas küll sellise asja peale on tuldud üldse?!»

Kiis nentis, et osalejate tehnilist taset on veidi maha tõmmanud filmimisfunktsiooniga fotoaparaatide kasutamine.

«Ma ei ütle, et tehniline tase oleks ülitähtis, aga kui on ikka väga halvasti tehtud, siis võib midagi kaotsi minna,» rääkis ta ja lisas, et kaameratöö, kompositsioonitaju ja monteerimisoskus on noortel filmitegijatel paranenud.

Metsakohin matab heli

Samas rääkis Kiis, et noortel on ideede vaegus ning et viimasel ajal levima hakanud narkovastased ja liiklusohutus-alased filmid on muutunud lihtsakoelisteks.

Filmide muusikavalik on tema hinnangul aga kohutavalt halb. «Nagu oleks halval rokifestivalil,» kirjeldas ta žüriis istumist.

Noorte amatöörfilmifestival peeti 19.–21. märtsini Tartus Sadamateatris. Lisaks filmide vaatamisele ja võistlusel osalemisele oli noortel võimalus osa võtta ka õpitoast, mille käigus lavastatati, filmiti ja monteeriti filmietüüde.

Kas teate?

Amatöörfilmiestival NAFF 2007

• Festivali üldvõitja ja parim animafilm – Martin Oja, «Rain Terrain»

• Parim mängufilm – Janno Jürgens, «Mütomaan» ja «Ting»

• Parim dokumentaalfilm – Fideelia-Signe Roots, «Harilik pensionär»

• Eripreemia Tartu filmitööstuse arendamise eest – režissöör Dario Matson

• Eripreemia eestluse oskusliku näitlikustamise eest – Andre Allese, «Valmis»

• Eripreemia absurdi eest – Karl Nagel ja Janar Raidla, «Kuivatet pisarad»

• Eripreemia parima actionfilmi dialoogi eest – Matis Leima, «Reeturid»

• Eripreemia parima narkofilmi eest («Drugs are bad» preemia) – Saekoja Productions, «Viimne päev»

• Eripreemia originaalse idee eest – Tõnn Sikk, «Lift»

Allikas: NAFF

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles