Teismeliste korteripidu lõppes kassi tapmisega

Agnes Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte korteripeod võtavad sageli vägivaldse pöörde, kuid vanemad ei kipu juhtunust politseile teatama.
Noorte korteripeod võtavad sageli vägivaldse pöörde, kuid vanemad ei kipu juhtunust politseile teatama. Foto: Corbis/Scanpix

Teismeline Tallinna tüdruk kutsus Viru keskuse juurest oma koju pidutsema kamba poolvõõraid noori, kellele lõbutsemine tähendas paraku võõra vara hävitamist ja pererahva lemmiklooma tapmist.

Põhja ringkonnaprokuratuuris uurimisel olev juhtum sai alguse ühel veebruari nädalavahetusel Tallinnas Viru keskuse juures, kus edasise õhtuveetmise plaane vaagis 13–17-aastaste noorte seltskond.

Neist üks, 13-aastane tüdruk pakkus pidutsemiseks oma kodu Mustamäel, kus ta vanaemaga kahekesi elab, aga sel päeval üksi oli. Ettepanekust haaras kinni 14 noort, kellest vaid üksikud võõrustajat tundsid. Poest osteti kaasa söögid, viina ja brändit, ning kella kuue paiku võis pidu korteris alata.

Koletu surm

Põhja politseiprefektuuri Lõuna politseiosakonna korrakaitsetalituse komissari Erika Kaskla sõnul olid järgnevad sündmused sellised, mis vaatamata tema 15 aasta pikkusele politseitööle mõjusid hingeliselt rusuvalt.

Peo edenedes läks asi võõrustaja kontrolli alt välja. Köögis loobiti laiali, mis kätte juhtus. Seintele, põrandale, mööblile määriti majoneesi, kohvipuru, mune ja piima. Tubades lõhuti mööblit, oksendati ja urineeriti nurka.

Kaskla sõnul ei piirdunud noored ainult hävitamise ja lagastamisega. «Kapid soriti läbi ja võeti kaasa, mis meeldis,» nentis ta. Sorijateks olid tüdrukud, kes näppasid kosmeetikat.

«Ühel hetkel otsustasid noored hakata mängima pudelimängu,» asus Kaskla kirjeldama õhtu võikaimat sündmust. Pudelikeerutamise pandiks pakkus keegi seltskonnast piduliste eest vannituppa varjule viidud tõukassi uputamist.

«Kaks neidu leidiski, et on vaja see tegu ära teha, ning läksid ja valasid puuris oleva kassi Torusiili ja pesupulbriga üle,» kirjeldas Kaskla. Ülimürgine kemikaal sulatas enne piinarikast surma looma karva lahti.

Vanemad ei teata

Kaskla imestuseks ei ilmutanud räige teo korda saatnud 13- ja 14-aastased neiud ja teised laamendajad hiljem erilist kahetsust. «Üks 13-aastane ütles kommentaariks, et eks ma püüan siis edaspidi vähem juua, ning kassi tapmine on nendele nagu üle linna kangelastegu,» tõdes Kaskla.

Komissari sõnul võinuks see juhtum, nagu paljud teismeliste korteripeod, jääda vaid osaliste endi teada, kuid korteris elava tüdruku vanaema närvid ei pidanud vastu ja ta pöördus politseisse.

«Tihti vanemad seda ei tee, sest nende endi laps on asjaga seotud. ja kui naabrid ka politseid ei kutsu, siis sellest teada ei saadagi,» tõdes Kaskla. Ka kõnealusel juhul käisid naabrid ukse taga noori vaiksemaks manitsemas, kuid ei pidanud vajalikuks politseisse teatada. «Oleks nad seda teinud, oleks see kassikene ehk elus,» nentis Kaskla.

«Kurb, et vanaema ei saanud aru, et ka tema lapselaps oli süüdi. Vanemad on liiga usaldavad, ning sageli puudub kontroll lapse sõprade üle,» tõdes Kaskla.

Seaduse järgi ootab üle 14-aastasi korteris alkoholi pruukinud noori rahatrahv kuni 600 krooni, nooremaid alaealiste komisjon ja ühiskondlikult kasulik töö.

Kassi tapnud tüdrukutest vanemale, 14-aastasele, võib loomakaitse seaduse järgi määrata väärteos süüdimõistmisel kuni 18 000 krooni suuruse trahvi. Nooremale, 13-aastasele, määrab karistuse alaealiste komisjon. «Ehk aitaks, kui saata ta loomade varjupaika puure koristama,» sõnas Kaskla.

Kuna korterist asju varastanud noored olid üle 14 aasta vanad, siis nende teo osas on algatatud kriminaalasi, ehkki nad on varastatu tagastanud.

Kokku küündis korteris tekitatud kahju tuhandete kroonideni.

Teismeliste korteripeod

• Selliseid väljakutseid, kus noored korraldavad vanemate korterites-majades erapidusid, tuleb küllaltki sageli ette kõikjal Eestis. Põhja politseiprefektuurile laekus viimase kahe nädala jooksul 16 teadet, kus noored korteris lärmasid. Kuuel juhul oli tegemist alaealiste peoga, ülejäänud juhtudel sattus sekka ka varatäiskasvanuid.

• Ida politseiprefektuuri Rakvere politseiosakond tabas lõppenud koolivaheaja jooksul 18 joobnud alaealist. Eelmisel nädalal tähistasid alaealised Rakveres Moonaküla linnaosas asuvas eramajas koolivaheaega lisaks alkoholile ka narkootikumidega.

Allikas: Põhja- ja Ida politseiprefektuur

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles