Allveearheoloogi sõnul sõidavad Saaremaa praamid üle miinivälja

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praam Kuivastu - Virtsu liinil.
Praam Kuivastu - Virtsu liinil. Foto: Raigo Pajula

Eesti tuntuima allveearheoloogi Vello Mässi sõnul sõidavad Virtsu ja Kuivastu vahel kurseerivad parvlaevad pidevalt üle väinas asuva ning Teise Maailmasõja ajal tekkinud miinivälja.

Mäss soovitab üsna Muhu ja Virtsu vahelise laevatee läheduses merepõhjas asuv miiniväli demineerida ka juhul, kui seda trassi silla ehitamiseks välja ei valita ja jätkub parvlaevaliiklus, kirjutas ajaleht Oma Saar.

Merealune miiniväli tekkis 11. augustil 1941, mil miiniveeskaja Suurop miinilaadungiga õhku lendas ja uppus peaaegu tänase laevatee all.

«Vraki ja selle ümbruse vastutustundlik demineerimine oleks lausa hädavajalik ettevõtmine ka laevaliikluse ohutuse seisukohast, pidades silmas Virtsu ja Kuivastu vahet kurseerivate parvlaevade pidevat sõitmist Suuropi vraki vahetus läheduses, ajuti ka otse üle vraki,» ütles Mäss.

Väinaliiklust korraldava firma Saaremaa Laevakompanii tegevdirektor Tõnis Rihvk ütles, et juhul kui merepõhjas vedelevad miinid kujutavad endast ohtu, on Mässil igati õigus ja miinide kõrvaldamiseks tuleb midagi ette võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles