Tsäimaja Värska serval Seto Talumuuseumis tasub külastada igaühel, kes Setumaal või selle lähedal keha kinnitada soovib.
Seto Tsäimaja ehk lõunasöök taluõuel
Esiteks polegi ümbruskonnas muid avalikke söögikohti, teiseks pakub Seto Tsäimaja mõnusat vaheldust hamburger-friikartul-pihvid programmile, mis Eestimaa kaugemates kantides levinud. Ja kolmandaks on Tsäimajas suurepärane miljöö. Laastukatusega palkhoone on ühtaegu tänapäevane kui ka kõrval asuva talumuuseumi kompleksiga kokku sobiv.
Hea ilmaga saab verandal istudes jälgida õuel tiirutavat hobust või külakiige külge klammerdunud pisiperet nii ei pea lapsed kogu aeg täiskasvanute tähelepanu nõudma.
Tsäimaja sees püüab pilku suur kolme siibriga vene ahi, mis annab talvel tublisti sooja. Ja kui leti kõrval tahvlile kirjutatud menüü peaks korraks segadusse ajama, saab võtta abiks eestikeelse tõlke. Seto suulliim tähendab soolaleeme ehk kohalikku traditsioonilist külmsuppi. Seda on nii valget kui ka verrevat ehk punast. Põhimõtteliselt on tegu hapukoore ja vee peal tehtud külmsupiga, mille saab ruttu valmis ja mis maitseb eriti hästi soojal ajal. Suitsulihaga hernesupp (kui juhtub selle päeva menüüs olema) on seevastu rammus ja tõsine toit, mis võib väiksema söömaga inimesel kõhu täita.
Praevalik pole ülemäära suur, kuid rahuldab mõistlikud soovid üldjoontes ära. Setopärasest pudrust kartuli-tangu või oa-tangu leiab üllatuslikult veel suitsulihagi. Naistele ja lastele paras ports supi kõrvale.
Paneeritud sealiha, sealiha mütsiga ning uudisena menüüsse tulnud aholiha ehk piprane pajapraad sobivad keskmisele Eesti mehele nagu rusikas silmaauku. Siiski pole portsud ülemäära suured ning näljastel tuleks kindlasti lisaks eelroa või magustoidu peale mõelda.
Magustoitude valik on päris hea: rabarberikook, pannkoogid moosiga, kama õunte, rosinate või kohupiimaga. Ja kindlasti tasub maitsta Tsäimaja kokkade valmistatud sõira, mis kuulub kahtlemata Setomaa paremate hulka.
Nuriseda tahaks aga teeninduse üle. Et tellida saab vaid leti juures, kipub laupäeval lõuna ajal järjekord pikaks venima. Lauda jõuab söök siiski kiiresti ja hoiatuskiri, et prae ooteaeg on kuni 20 minutit, on ilmselt erandjuhtudeks. Tsäimaja pidajad võiksid kaaluda, kas mitte hakata võtma tellimusi lauast, see vabastaks külastajad järjekorras passimisest. Ja tavapäraste süldimeloodiate asemel võiks söögikohas kõlada kohalike pillimeeste ja laulunaiste looming.
Hea on see, et kaardiga maksmine on tänapäeva Eestis isegi äärealadel enesestmõistetavaks saanud.
Väljavõte menüüst:
Suulliim e külmsupp 12 krooni (väike ports)
Kartuli-tangupuder 24 krooni
Oa-kruubipuder 24 krooni
Praetud kala 50 krooni
Kanapraad 44 krooni
Paneeritud sealiha 56 krooni
Sealiha mütsiga 62 krooni
Kukeseenepraad 52 kroon
Aholiha ehk piprane pajapraad 68 krooni
Pannkoogid moosiga 14 krooni
Kama 6 krooni
Kook 10 krooni
Köömnetee 5 krooni
Sõir 50 gr 12 krooni
Alkohoolsetest jookidest pakutakse pudeliõlut, viina, magusaid napse ja Eesti veine.