Aaviksoo: kaitseväelane ei pea paraadil palvetama

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune Võidupüha paraad Raplas.
Mullune Võidupüha paraad Raplas. Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseminister Jaak Aaviksoo teatas kaebuse esitanud ateistist kaitseliidu lipnikule, et kaitseväe paraadil ei rikuta usuvabaduse põhimõtet ja palvus on sümboolne, millel osalemist ei nõuta.

Kaitseliidu lipnik Merje Meerits kaebas õiguskantslerile, et kohustuslik palvetamine rikub tema meelest põhiseadusega tagatud usuvabadust ning tema pole nõus rivis seistes võtma mütsi peast ja palvetama, kirjutab SL Õhtuleht.

Õiguskantsler saatis kaebuse lahendamiseks kaitseminister Jaak Aaviksoole, kes leidis, et palvusega kaitseväe paraadidel ei rikuta põhiseaduses sätestatud usuvabaduse põhimõtet.

Ministri kinnitusel on palvuse näol pigem tegemist riiklikku järjepidevust rõhutava traditsiooniga kui usulise toiminguga, sest palvuse sisu on Eesti Vabariigile õnnistuse palumine, vabaduse eest hukkunute mälestamine ning riigikaitsjate õnnistamine, mitte kindla religiooni jumala ja usuõpetuse ülistamine ja propageerimine.

Aaviksoo sõnul on kaitseväelasel vaid üks kohustus – võtta müts peast, palvetama ta ei pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles