Üle 500 ajateenija õpib nooremallohvitseriks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajateenijad.
Ajateenijad. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kaitseväes alanud nooremallohvitseride kursustel erinevates väeosades õpib nooremallohvitseriks ligi 550 ajateenijat.

Sõltuvalt väeosast saavad tulevased ajateenijatest nooremallohvitserid väljaõppe näiteks jalaväe, miinipilduja, luure, logistika, suurtükiväe, side, õhutõrje ja pioneeri erialal

Nooremallohvitseride kursusel on kaks osa - kuuenädalane baaskursus ning kuue- kuni üheksanädalane erialakursus.

Baaskursusel omandavad tulevased nooremallohvitserid jaoülema üldteadmised. Erialakursusel õpitakse kindlat eriala ning selle relvaliigi meeskonna juhtimist.

Ajateenijad omandavad teadmisi jao juhtimisest ja taktikast, pioneeriasjandusest, meditsiinist, allüksuse relvadest ja sidest. Suurt rõhku pannakse õpitu praktilisele harjutamisele.

Nooremallohvitseride kursuse kulminatsiooniks on  seersandirännak, mille jooksul peavad tulevased jao- ja relvameeskondade ülemad sooritama erinevaid ülesandeid. Rännaku pikkus sõltub väeosast.

Näiteks Kuperjanovi jalaväepataljonis on see 60 - 70 km. Kursuse lõpus sooritatakse eksamid, mille alusel otsustatakse nooremseersandi auastme andmine.

Väljaõppe jooksul valitakse välja sobivad kandidaadid reservrühmaülema kursusele. Kursused lõppevad detsembris.

Tulevasi jao- ja relvameeskondade ülemaid õpetatakse välja kõikides kaitseväe üksustes, kus teenivad ajateenijad. Mereväe ajateenijad läbivad nooremallohvitseride kursuse Vahipataljonis. Praegused nooremallohvitseride kursuse õppurid alustasid oma teenistust käesoleva aasta juuni lõpus ja nende teenistus kestab 11 kuud.

Eelkutsumisega võetakse teenistusse kutsealused, kelle ametikoht eeldab 11-kuulist ajateenistust, nagu erialaspetsialistid, allohvitserid ja reservrühmaülemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles