Algab metsloomade kevadine õhust vaktsineerimine marutaudi vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kährik
Kährik Foto: Postimees.ee

Täna algab metsloomade kevadine vaktsineerimine marutaudi vastu, teatas veterinaar- ja toiduamet.

Et takistada marutaudi levikut ja kaitsta koduloomi ja inimesi nakatumise eest, korraldab amet 12. maist 12. juunini rebaste ja kährikute vaktsineerimise kogu Eesti alal.



Vaktsiin külvatakse õhust väikelennukitelt, külvamist ei tehta linnade, asulate, teede ja veekogude kohal. Piisava nähtavuse tagamiseks lendavad lennukid madalalt.



Vaktsiini külvamine algab Hiiumaalt ja Saaremaalt ning jätkub ida poole Peipsi ranniku ja Narva jõeni ning lõunas Läti piirini.



Rebaste ja kährikute vaktsineerimiseks kasutatakse spetsiaalset peibutussööta, mille välimine osa koosneb kalajahul põhinevast tahkest massist ja mille sisse on peidetud kapseldatud marutaudivaktsiin.



Vaktsineerimisprogrammi senised tulemused on väga head. 2007. aasta vaktsineerimise efektiivsuse kontrolli tulemused näitasid, et vaktsiini on söönud 84 protsenti sihtgrupi loomadest.



Märkimisväärselt on vähenenud nii marutaudikahtlaste kui ka marutaudis loomade arv: kui esimeste vaktsineerimiste ajal 2005. aastal avastati 266 marutaudijuhtu, siis eelmisel aastal vaid neli ning tänavu märtsiks oli ilmsiks tulnud kolm juhtu. Marutaudi on tänavu avastatud ühel lambal, rebasel ja koeral.



Esimest korda külvati Eestis vaktsiini 2005. aasta sügisel, siis hõlmas programm Põhja- ja Lääne-Eestit.



2006. aastast alates vaktsineeritakse kogu Eesti territooriumi kaks korda aastas seni, kuni ei esine enam ühtegi marutaudijuhtumit.



Ulukeid vaktsineeritakse kaks korda aastas. Kokku maksab see 33 miljonit krooni, millest 21,3 miljonit kulub vaktsiinidele ning 6,7 miljonit külvamisele. Ülejäänud summa läheb laboriuuringuteks ja proovide kogumiseks.



Sellise vaktsineerimise abil on marutaudist vabanenud mitu Euroopa riiki, näiteks Soome, Šveits, Belgia, Itaalia, Prantsusmaa, Luksemburg ja Holland. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles