Eesti võib Soomelt osta täiendavalt soomukeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti soomuk Pasi Afganistanis Helmandi provintsis.
Eesti soomuk Pasi Afganistanis Helmandi provintsis. Foto: Postimees.ee

Eesti võib lisaks 122-millimeetriste haubitsate hankele osta Soomest täiendavalt Pasi soomukeid.

Järgmise nädala alguses on Soomes visiidil kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute asekantsler Martin Hurt, kes arutab kohtumisel Soome relvastusdirektori Eero Lavoneniga täiendavate Pasi soomukite võimalikku hanget ja 122-millimeetriste haubitsate hanget, teatas kaitseministeerium.

Teisipäeval on Soomes visiidil ka kaitseminister Jaak Aaviksoo, kes kohtub Eestisse kaasakrediteeritud suursaadikutega ja Soome kolleegi Jyri Häkämiehega.

Eesti ostis Soomelt Scouts-pataljonile 60 soomukit Pasi XA180, millest esimesed jõudisd kohale 2005. aasta aprillis. 60 soomuki eest maksis Eesti kokku ligi 112,7 miljonit krooni. Lisaks nägi lepingu teine osa ette, et soomukite tootjatehas Patria Vehicles OY hooldab kõiki soomukeid ja ehitab need vastavalt kaitseväe vajadustele ka osaliselt ringi. Ümberehituslepingu kogumaksumus oli 68,2 miljonit krooni.

Afganistanis on rünnakute tagajärjel muutunud kasutamiskõlbmatuks mitu Pasi soomukit.

Mullu juunis tabas 107-millimeetrine rakett Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis Sangini orus Eesti kaitseväelaste meditsiinisoomukit. Raketirünnakus said surma demineerimismeeskonna ülema abi seersant Kalle Torn (24) ja demineerimismeeskonna autojuht nooremseersant Jako Karuks (33). Neli kaitseväelast said rünnakus haavata, neist kaks raskelt.

Kaitsevägi saatis Afganistani asenduseks meditsiinisoomuk ning lisaks veel ühe jalaväesoomuki.

2006. aasta mais rünnati Lõuna-Afganistanis koalitsioonivägede varustust vedavat konvoid. Inimesed toona rünnakus kannatada ei saanud, kuid ründajad rüüstasid kaks soomukit ning panid need seejärel põlema. Kaitsevägi saatis kasutuskõlbmatuks muutunud masinate asenduseks Afganistani kaks Pasi soomukit.

Soome pakub Eestile 36 122-millimeetrise kaliibriga haubitsat. Ajakirjanduse andmetel on Soome nõus haubitsad Eestile müüma sümboolse hinna eest koos juurdekuuluva varustuse ning laskemoonaga.

Nõukogude Liidu päritolu 122H63 haubitsad on valmistatud aastatel 1960-1970, varem kasutas samu haubitsaid Ida-Saksamaa armee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles