Mõjukas Poola poliitik näeks euroliidu presidendi kohal Ilvest

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves europarlamendi ees
President Toomas Hendrik Ilves europarlamendi ees Foto: AFP/Scanpix

Europarlamendi liige ning mõjukas Poola poliitik Jacek Saryusz-Wolski peab heaks Euroopa Liidu presidendikandidaadiks Toomas Hendrik Ilvest.


Poola Euroopa Liidu asjatundjad arutlesid tänases päevalehes Gazeta Wyborcza võimalike EL presidendi kandidaatide üle. Teiste nimede seas kerkisid üles endine Suurbritannia peaminister Tony Blair ja Eesti president Toomas Hendrik Ilves.

Ilvese kandidatuuri tõstis esile europarlamendi saadik ja endine europarlamendi väliskomisjoni esimees Jacek Saryusz-Wolski, kelle arvates, ei pea EL president olema suurriigi poliitik.

Ilves on Saryusz-Wolski arvates intelligentne poliitik, kelle euroopalikkust ei sea keegi kahtluse alla, ehkki oma hariduse on ta omandanud USAs.

Saryusz-Wolski kinnitusel peaks EL president olema sotsialist kuivõrd Euroopa Komisjoni juht on konservatiiv/kristlik-demokraat.

ELi välisesindajaks pakub Saryusz-Wolski Carl Bildti, lisades, et Bildti ja Ilvese vaated transatlantilistes küsimustes ja idapoliitikas on Poola omadele lähedased.

«Mul on hea meel, et Jacek Saryusz-Wolski hindab nii kõrgelt Eesti panust Euroopa Liidus - see teeb au kogu Eestile ja mulle endale,» ütles president Ilves Postimees.ee'le.

Tema sõnul on aga selge, et kuna Euroopa Liidu presidendi valimise protsess on keeruline, on mõistetav, et diskussioonis Euroopa Liidu presidendi ja välispoliitika esindaja üle käivad läbi mitmed võimekad kandidaadid.

«Pean oluliseks, et nende seas oleks esindajaid ka ühenduse väiksematest riikidest ning Ida-Euroopa riikidest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles