Maadevahetusprotsessi tunnistajat pinniti kapos 11 tundi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Kempi Harju maakohtus.
Aivar Kempi Harju maakohtus. Foto: Peeter Langovits

Maadevahetusprotsessil eile riigiprokurör Laura Feldmanise risttule all oma tööst rääkinud tunnistaja Aivar Kempi ei teadnud midagi riigiametnikele antud altkäemaksust, küll ütles ta, et oli kapo uurijate pihtide vahel 11 tundi jutti.



Võib-olla polekski Merko Ehituse tütarfirmas, osaühingus Woody maadevahetusega tegelenud Aivar Kempi eile Harju maakohtus 4. oktoobril 2006 kaitsepolitseis toimunud pikantse ülekuulamiseni jõudnud, kui protsessi juhtiv kohtunik Valeri Lõõnik poleks küsinud:
«Kempi, kas teid kuulati kapos tõesti hommikul kella poole kümnest õhtul poole üheksani üle?»

«Jah,» vastas Kempi, kellelt ülekuulamise ajaks oli väidetavalt isegi mobiiltelefon ära võetud, nii et ta ei saanud lähedasi teavitada.

«Kas vahepeal süüa saite? Kohvi pakuti?» päris kohtunik.
«Kohvi pakuti,» ütles Kempi.

Seepeale heitis Lõõnik pilgu kohtutoimikusse ja jätkas: «On näha, et teid kuulas üle uurija Urmas Umbleja, juures oli prokurör Laura Feldmanis. Kas nad olid kogu aeg teiega koos?»
«Ei, mina olin, teised vahetusid,» lausus Kempi.

«Kas teie olete näinud või kuulnud, et mõni riigiametnik on altkäemaksu saanud?» jätkas kohtunik.

«Ei, mul pole infot, et keegi oleks võtnud meelehead,» teatas Kempi.
Sellise dialoogiga lõppes eilne maadevahetusprotsess. Täna jätkab kohus tunnistajate ülekuulamisega.

Pärast istungit ütles riigiprokurör Feldmanis, et Kempilt saadud tunnistust võib pidada adekvaatseks ja seaduspäraseks.

«See oleneb paljudest asjaoludest. Võib-olla on inimesel lihtsam, kui ta saab ühe päevaga kogu tunnistuse antud, kui et ta peaks mitmel päeval käima,» lausus Feldmanis.
«Kindlasti sõltub see ka inimese enda vastupanuvõimest – kas tal oli seal raske või ei olnud raske,» lisas riigiprokurör.

Kempi ei tahtnud pärast eilset istungit sel teemal enam üldse rääkida. Küll aga nentis Villu Reiljani kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv, et eelmisel nädalal elas üks teine tunnistaja ühes teises kriminaalasjas üle täpselt sama pika pinnimise.

Pärast eilset istungit nurisesid ka süüdistatavate kaitsjad. Vandeadvokaat Jüri Leppik nentis, et tunnistajate ülekuulamisel kriminaalmenetluses kuritarvitatakse inimressurssi.

Selle ehe näide olevat Kempi ülekuulamine, kes ei teadnud altkäemaksu andmisest ega võtmisest midagi, küll kirjeldas pool päeva oma tööd – maadevahetust.

«Kui me tsiviilasjas mõnd tunnistajat nii küsitleksime, nagu täna (eile – toim) Kempit küsitleti, oleksid kohtunikud ammu saalist välja jooksnud,» lausus Leppik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles