Riigikogu võttis koolireformi osas «aja maha»

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu saal.
Riigikogu saal. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu otsustas täna katkestada koolireformi ette nägeva põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse teise lugemise, et riigikogu fraktsioonid ning huvigrupid saaksid veelkord esitada selle kohta oma hinnangud ja teha oma ettepanekuid.

Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg ütles, et teise lugemise katkestamine oli tingitud sellest, et tänavu märtsis esimesel lugemisel olnud seaduseelnõu on võrreldes algsega vahepeal oluliselt muutunud.

Tema sõnul on koolireformi üheks alustalaks oleva põhikooli ja gümnaasiumi lahutamist toetanud kõik viimaste aastate haridusfoorumid.

Koolireformiga paneb riik kindlad miinimumnõuded gümnaasiumitele ning see toob kaasa nende olulise vähenemise. Ühe ideena on praegu üleval, et gümnaasiumis peaks olema vähemalt 120 õpilast, kuid Kreitzberg kinnitas, et seda kriteeriumi tuleb veel arutada.

Eestis on praegu kokku 13 kooli, kus kooli gümnaasiumiosas on 1-30 õpilast, ning 33 kooli, kus gümnaasiumiosas 31- 60 õpilast. 208 munitsipaalgümnaasiumist 82-s õppis 2008.-2009. õppeaastal vähem kui 100 gümnaasiumiõpilast.

Kõigil neil puhkudel rahastatakse gümnaasiumiastmeid Kreitzbergi sõnul enamasti põhikooli arvelt.

Eelnõu kohaselt peab igasse maakonda alles jääma vähemalt üks gümnaasium. Muudatusettepanekuid saab eelnõule teha kuni 11. detsembrini

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles