Kemplus võidusamba pärast kogub aina tuure

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kaitseministeerium süüdistab Tallinna linna vabadussamba ehitusloa väljastamisega venitamises. Linnavalitsus kahtlustab omakorda, et Tšehhi klaasimeistrid ei saa asja tähtajaks valmis ja ministeerium tahab süü nende kaela veeretada.

Kaitseministeerium korraldas eile pressikonverentsi, kus nende Vabadussõja võidusamba rajamisega tegelevad eksperdid teatasid, et linnavalitsuse keeldumine anda neile kohe kogu vabadussamba ehitamiseks vajalik ehitusluba takistab samba õigeaegset valmimist.


Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Martin Jaško sõnul on tegemist justkui nokk kinni, saba lahti olukorraga, sest ilma ehitusloata ei saa Tšehhi klaasitehase Sans Souci meistrid samba projektiga edasi minna. Linnavalitsus tahab aga enne ehitusloa saamist seda projekti näha.


Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul pole linnavalitsusele esitatud isegi üldist lahendust, kuidas sammast katvad klaasid kinnituvad betoonist tugistruktuuri külge. Ilma selliste asjadeta ei saa linnavalitsus aga ehitusluba anda. Lihtsalt mingi joonistus ei asenda Aasa sõnul tegelikku projekti.


Kaitseministeeriumi pahandavad linnavalitsuse esitatud lisanõuded samba projektile. Näiteks nõudis linnavalitsus 19. juunil võidusambast 1:100 suuruses kolmemõõtmelise maketi tegemist. Jaško arvates saaksid linnavalitsuse ametnikud aga näiteks pinkide ja prügikastide sobivust ka jooniste põhjal hinnata.


Aas vastas, et maketilt saab näha asju, mida vaid joonistelt ei näe. Näiteks seda, kuidas eri objektid eri nurkade alt välja näevad. Aasa sõnul linnavalitsus üllatus, kui selgus, et pärast konkursi võitnud töö põhjalikku muutmist polnud projekteerijad uut maketti teinud.


Aas kahtlustab, et kaitseministeeriumi süüdistuste taga on aimdus, et Tšehhi klaasimeistrid ei saa niikuinii oma tööga õigeks ajaks valmis ja tahavad süü linnavalitsuse kaela ajada.


Ta tuletas meelde, et kui mõne nädala eest käis klaasitehase juht Martin Chab Tallinnas samba klaasosi tutvustamas, siis saadeti kavand tagasi, sest klaas oleks kinnitatud betoonist kandva osa külge suurte metallpoltidega, mis samba autoritele ei meeldinud.


Aas kinnitas, et linnavalitsus üritab samba rajamisele kaasa aidata ja esitab vaid mõistlikke nõudmisi. Ka kaitseministeerium kinnitas, et kohtumised linnavalitsuse töötajatega on olnud asjalikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles