Eesti liigub viisavabaduse suunas Brasiilia ja Taiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Raigo Pajula.

Peagi peaks Eesti kodanikele avanema võimalus sõita viisavabalt Brasiiliasse ning välisministeerium loodab reisimist lihtsustava kokkuleppe sõlmida ka Taiga.

«Välisministeerium töötab selles suunas, et riikide arv, kuhu meie kodanikel oleks võimalik viisavabalt reisida, suureneks,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Helen Rits BNSile. «Kindlasti soovime viisavabadust neisse riikidesse, kuhu ülejäänud ELi riikide kodanikud juba saavad viisavabalt reisida. Praegu käib töö näiteks Brasiilia ja Tai suunal.»

6. oktoobril kiitsid Euroopa Liit ja Brasiilia tippkohtumisel Stockholmis heaks viisavabaduse lepingu teksti, mille jõustumise järel saavad Eesti ja teiste ELi liikmesriikide kodanikud sõita Brasiiliasse turismi ja äri eesmärgil viisavabalt. Lepingu jõustub pärast ametlikku allkirjastamist ja Brasiilia parlamendi heakskiitu.

«Loodame, et viisavabaduse sõlmimise osas jõuavad Eesti ja Tai peagi kokkuleppele,» lisas Rits. «Tai on eestlaste jaoks üks populaarsemaid sihtkohti Aasias ja viisavabadus lihtsustaks sinna reisimist veelgi.»

Ühtlasi loodab välisministeerium avada populaarses Tai kuurortis Phuketis peagi aukonsulaadi, praegu on Eestil aukonsul Bangkokis.

Rits märkis, et viisavabaduslepingute sõlmimine kolmandate riikidega on ELi pädevuses, kusjuures vastavate ettepanekute heakskiitmisel arvestatakse kõigi liikmesriikide arvamusega. Samas saavad kolmandad riigid ühepoolselt vabastada Eesti kodanikke viisanõudest.

Äsja kiitis EL heaks viisavabaduse Makedoonia, Montenegro ja Serbia kodanikele, kes saavad reisida Schengeni riikidesse viisavabalt alates 19. detsembrist. Eesti kodanikud võivad nendes riikides olla viisavabalt 90 päeva poole aasta jooksul.

Kokku saavad Eesti kodanikud reisida viisavalt ligi 100 riiki, sealhulgas ELi ja Euroopa majanduspiirkonna maadesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles