Analüütikud: USA-l on raske leida õige Pakistani-poliitika

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sildid Talibani- ja USA-vastase meeleavalduse osalejate jalgadel Lahores.
Sildid Talibani- ja USA-vastase meeleavalduse osalejate jalgadel Lahores. Foto: Reuters / Scanpix

USA analüütikute hinnangul peab president Barack Obama valitsus leidma Al-Qaeda ja Talibaniga võitlemiseks õige Pakistani-poliitika, mida raskendab pikaajaline umbusaldus.


Demokraadist seadusandja Gary Ackermani sõnul võidakse ju Afganistanis tulekahju kustutada, kuid Pakistan kujutab endast tõelist dünamiiditehast. Seega on Al-Qaeda purustamisel tegelik strateegiline sihtmärk Pakistan ja selle Afganistaniga piirnevad alad, mida Obama nimetas teisipäeval oma uut strateegiat tutvustades äärmusluse «epitsentriks».

Endise CIA analüütiku Bruce Riedeli sõnul on raske sundida Islamabadi koostööle võitluses äärmuslastega, sest Pakistani poliitiline kliima muutub üha keerukamaks.

President Asif Ali Zardari valitsus on ebakindel ja rahvas on endiselt Ameerika-vastaselt meelestatud, kuigi vähem kui George W. Bushi valitsuse ajal. Liiga suur USA surve nõrgestab Zardari positsiooni veelgi, eriti politsei ja armee silmis.

«See on väga keerukas tasakaalutrikk,» ütles Riedel, kes töötab nüüd mõttekojas Brookings Institution.

Islamabad pelgab ühest küljest, et 30 000 lisasõduri saatmine Afganistani ajab mässulised üle piiri Pakistani, kuid teisest küljest kardetakse, et USA liiga kiire lahkumine Afganistanist võib piirkonnas veelgi suuremat ebastabiilsust tekitada.

Kongress on Obama valitsuselt nõudnud, et see Pakistanile suuremat survet avaldaks ja Massachusettsi demokraadist senaator John Kerry ütles seda ka Washingtonis neljapäeval toimunud istungil.

Tema sõnul on praegu USA Afganistani-missiooni peamiseks tõukejõuks Al-Qaeda kohalolek Pakistanis, selle sidemed ja toetus Talibanile ning oht, et tuumarelvaga Pakistan võib muutuda veelgi ebastabiilsemaks.

Obama on pakkunud Zardarile mitmeid initsiatiive, kaasa arvatud tõhusam luureandmete jagamine ja sõjaline koostöö, ning asjatundjate sõnul on selle raames oodata ka rohkem CIA mehitamata droonide rünnakuid Talibani ja Al-Qaeda sihtmärkidele.

USA on alates 2001. aastast andnud Pakistanile enam kui 10 miljardi dollari ulatuses abiraha ning viimastel kuudel on Pakistani armeed veel sadade miljonite dollaritega toetatud.

Suur osa sellest abist on varjatud, sest ei soovita ärritada Pakistani naabrit ja rivaali Indiat, mis on Washingtoni üks olulisemaid liitlasi.

Radikaalsed ja ühepoolsed sammud nagu näiteks eriüksuste Pakistani saatmine tooks kaasa Pakistani läänemeelsete jõudude võõrdumise, ütles New America Foundationi teadur Nick Schmidle.

Tema sõnul ei piisa heast tahtest aastakümnete pikkuse umbusalduse ületamiseks. Näiteks suhtub Pakistan suure umbusuga 7,5 miljardi suurusesse mittesõjalisse abipaketti, mida USA kavandab, kuna sellega kaasneb liiga palju tingimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles