Uue gripi epideemiast Eestil ilmselt pääsu pole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kliinikum hoiab erakorralise meditsiini osakonnas ootevalmis gripipalatit, kus saab vajadusel aidata intensiivravi vajavaid gripihaigeid.
Tartu Ülikooli kliinikum hoiab erakorralise meditsiini osakonnas ootevalmis gripipalatit, kus saab vajadusel aidata intensiivravi vajavaid gripihaigeid. Foto: Sille Annuk

Uus gripp on nõudnud Eestis juba neli inimelu. Sel nädalal suri kaks keskealist meest, kellel tuvastati lahkamisel uue gripi viirus



Nii haiglajuhid kui ametnikud on veendunud, et lähinädalatel tuleb Eestis siiski välja kuulutada uue gripi epideemia, kuna haigete arv aina suureneb. Viirus on praeguseks nõudnud juba nelja inimese elu.

Kui epideemia välja kuulutatakse, peatavad haiglad patsientide plaanilise ravi, et tagada gripihaigetele vajalikud voodikohad. Tervishoiuamet saatis haiglatele juba välja juhtnöörid, kui palju peab iga raviasutus epideemia korral palatitesse lisavoodeid paigutama. Keskmiselt tuleb haiglatel sel juhul juurde luua 30–40 protsenti voodikohti.

Eilse seisuga oli Eestis surnud juba neli inimest, kel tuvastati uue gripi A(H1N1) viirus. Surmade arvust siiski epideemia väljakuulutamine ei lähtu, arvestatakse vaid seda, kui palju inimesi ühe nädala jooksul ülemiste hingamisteede haigusesse haigestub.

Kui haigusjuhtude arv küündib juba 18 000 juhtumini nädalas, on tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul alust kaaluda epideemia väljakuulutamist. Möödunud nädalal haigestus Eestis ülemiste hingamisteede haigustesse 13 500 inimest, kui palju haigeid lisandus sel nädalal, selgub alles esmaspäeval.

Selge on aga, et haigestumine aina kasvab – möödunud nädalal suurenes haigete arv võrreldes ülemöödunud nädalaga tervelt kolmandiku võrra.

AS Lõuna-Eesti Haigla ülemõde Jana Trolla nentis, et kohe saaks haigla keldrist juurde tuua 25 lisavoodit. «Lisaks on võimalus 25 voodikohaga osakond kohandada abivajajate jaoks,» selgitas Trolla. Kokku tuleb asutusel aga epideemia puhul luua 70 voodikohta.

Lääne-Tallinna keskhaiglal (LTKH) varuvoodeid pole ning epideemia väljakuulutamisel täidetakse kõigepealt olemasolevad voodikohad nakkuskeskuses. «Ka lõpetatakse plaaniliste haigete osas töö,» rääkis AS Lääne-Tallinna Keskhaigla ravijuht Gennadi Timberg.

Juba praegu on ümber kujundatud töö Pelgulinna haigla siseosakonnas, kuhu suunatakse tüsistusohuga gripihaiged.

Tartu Ülikooli kliinikum ja Ida-Tallinna keskhaigla (ITKH) loodavad vajalikud voodid saada plaanilise ravi lõpetamisel. «Need patsiendid, kelle seisund võimaldab, kirjutatakse koju,» selgitas ITKH juht Ralf Allikvee.

«Haiglal on õigus edasi lükata ja lõpetada plaaniliste haigete ravi, juhul kui see ei sea ohtu patsientide tervist.» Kliinikum on valmis sulgema sisekliinikus ühe osakonna, et avada eraldi intensiivraviosakond.

Epideemia väljakuulutamisel piiravad haiglad ka patsientide külastamist. Mitmed, näiteks LTKH ja Tallinna lastehaigla on külastused juba praegu ära keelanud.

Epideemia


•    Epideemia kuulutab välja sotsiaalministeerium tervisekaitseinspektsiooni ettepanekul.


•    Epideemia korral võib maa- ja vallavanem või linnapea ajutiselt sulgeda koole ja lasteasutusi, nõuda kahjuritõrje või puhastuse korraldamist ning terviseuuringute tegemist.


•    Massiüritusi soovitatakse mitte korraldada.


•    Haiglates lükatakse plaaniline töö edasi ja erakorralist abi antakse vaid rasketele haigetele.



Ettevalmistused


Epideemia korral kasutusele võetavad lisavoodid:


•    Põhja-Eesti regionaalhaigla – 300


•    Ida-Tallinna ja Lääne-Tallinna keskhaigla – 240


•    Tallinna lastehaigla – 120


•    Pärnu haigla – 160


•    Hiiumaa haigla – 18


•    Kuressaare haigla – 60


•    Rapla maakonnahaigla – 65


•    Tartu Ülikooli kliinikum – 400


•    Ida-Viru keskhaigla – 150


•    Lõuna-Eesti haigla – 70


•    Viljandi haigla – 100


•    Valga haigla – 60



Allikas: sotsiaalministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles