Plaanitud ajaks jõuab Eestisse vaid kolmandik gripivaktsiinidest

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
100 000 doosi gripivaktsiini jõuab Eestisse alles aasta lõpuks.
100 000 doosi gripivaktsiini jõuab Eestisse alles aasta lõpuks. Foto: Reuters / Scanpix

Esialgsete plaanide kohaselt pidanuks 14. detsembriks jõudma Eestisse 150 000 doosi gripi H1N1 vaktsiini, ent tõenäoliselt jõuab selleks ajaks kohale neist vaid kolmandik.


Probleemid tekkisid ravimifirma GlaxoSmithKline tarnega Belgiast. Riigihankel osalemise ajal lubas sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul GlaxoSmithKline tarnida Eestisse 14. detsembriks 100 000 doosi vaktsiini, ent hilisemale lepingule kirjutati kuupäevaks 28. detsember.

«Kuigi nad alguses saatsid meile kirja, kus kinnitasid, et jõuab 51. nädalaks, siis lepingusse ei olnud nad viimasel hetkel nõus seda kuupäeva panema,» rääkis Pevkur.

Sotsiaalministri sõnul on gripivaktsiinide teine tarnija ravimifirma Baxter kinnitanud, et nendepoolne kogus 50 000 doosi jõuab Eestisse õigeks ajaks.

Hetkel ei osanud Hanno Pevkur hinnata, kuidas ja kas probleem GlaxoSmithKline'iga lõplikult laheneb.

GlaxoSmithKline Eesti juht Akshay Mody selgitas, et kui tavalisel aastal toodetakse gripivaktsiini 70 miljonit doosi, siis see aasta on kogus 700 miljonit, mistõttu on kõikide vaktsiinide tootmine häiritud.

«Tootmisvõimsust pole võimalust nii palju suurendada,» selgitas ta ning lisas, et kõik teised riigid, kes pidid vaktsiinid sellest partiist saama, peavad samamoodi paar nädalat kauem ootama.

Ministeerium on võtnud ühendust Hollandiga, kellelt loodetakse vajadusel tarnida lisakogus vaktsiine. «Hollandlastel on ühena vähestest Euroopa riikidest võimalus vaktsiini ka edasi müüa,» rääkis Pevkur.

Sotsiaalministri sõnul näitab ka teiste riikide praktika, et ettevõtete võimekus on madal ning sealgi on vaktsiinide tarne viibinud.

Hetkel ei osanud Pevkur öelda, kui palju vaktsiine esimeste nädalatega vaja võib minna.

Ülejäänud 100 000 doosi gripivaktsiini tarnitakse jaanuaris-veebruaris. Valitsus on andnud seagripivaktsiini ostmiseks 20 miljonit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles