Video: Blenheimi patrullbaas Helmandis

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NATO TV videolõigule on sel korral jäädvustatud Blenheimi patrullbaas Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis Sangini piirkonnas, kus teenib Briti rühm.

Video alguses näidatakse järjekordset rünnakut sellele baasile. Kapral Daryl Bryant tunnistab, et tuld avatakse nende pihta üsna sageli, see varieerub väikerelvadest RPG-deni ning sihtmärkideks on nii baas ise kui ka patrullis käivad mehed. «Mõnikord on see [tuli] päris täpne,» tunnistab ta. «Ma ütleksin, et igal päeval on keskmiselt neli kontakti vaenlastega.»

Elamistingimused Blenheimis on kaunis spartalikud. «Siin on küllaltki tolmune. Kui siin ei ole tolmune ja tuleb vihma, on siin mudane,» kirjeldab suurtükiväelane Chris Bennett. «WCs käimine ja selle jääkide põletamine pole just suurim nauding, kuid muidu pole elu väga hull.»

Sõdurid on elutingimuste mugavaks muutmiseks andnud endast parima. Kapral Ricky Furgussoni sõnul on nende üksus Blenheimis oldud nädala jooksul ühtteist sinna ehitada jõudnud: ajutised WCd ja duširuumid, pliidid jne.

Taktikaliselt on Blenheim tähtis, sest asub Sangini ja järgmise suurema baasi vahel. Leitnant Charley Winstanley sõnul on nende ülesanne jõuda suure baasi poole edasi, et anda kohalikele võimalus selles piirkonnas turvaliselt ringi liikuda.

Helmandi provints on praeguse seisuga Afganistani kõige keerulisema julgeolekuolukorraga piirkond. Seal teenivad Suurbritannia, Ameerika Ühendriikide, Taani ja Eesti sõdurid, kellega koos on ka Afganistani enda armee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles